Povlači li se Formula 1 iz Bahreina?

Niko ne želi preuseti odgovornost

Povlači li se Formula 1 iz Bahreina?

M. Skaka

Prošlogodišnja Velika nagrada Bahreina otkazana je zbog sigurnosnih problema. Ove godine, moglo bi biti isto, ali za sada svi peru ruke od bilo kakvih konačnih odluka.

Utrka Formule 1 u Bahreinu planirana je za 22. april, a ovu zemlju potresaju nemiri i svakodnevni protesti još od februara kada je silom ugušen ustanak protiv aktuelne vlasti.

The Times piše kako su uposlenici Formule 1, inžinjeri, mehaničari i uslužno osoblje dobili po dva seta povratnih karata nakon Velike nagrade Šangaja u Kini koja će se voziti naredne nedjelje: jedna za Bahrein (slijedeće borilište na programu) i jedan za Evropu.

Što se tiče F1 timova, njihovi predstavnici tvrde da nisu u prilici da odlučuju o tome da li će učestvovati u utrci u Bahreinu i da li će utrka biti održana. Prema njihovim riječima, odluku o tome donosi isključivo FIA.

Na drugoj strani, Bernie Ecclestone kaže: "Ne možemo natjerati timove da učestvuju u utrci u Bahreinu. Istina, ukoliko ne bi učestvovali, oni bi prekršili ugovor koji imaju za Formulom 1, ali to je pitanje kojim se sada ne želimo baviti."

Formula 1 Teams Association koja predstavlja sedam od dvanaest tomova (ali ne i one glavne kao Ferrari i Red Bull) izdala je saopštenje:

"Timovi ne mogu otkazati utrku.", stoji u saopštenju. "Mi učestvujemo u takmičenju koje se zove FIA Formula 1 World Championship i prema tome FIA je tijelo koje donosi odluku o ovome."

Na kraju, organizatori utrke u Bahreinu ni u kom slučaju ne žele otkazati utrku i tvrde da se radi o kampanji ekstremističkih grupa koje žele naštetiti lokalnoj vladi. Inače, utrka Formule 1 u Bahreinu direktno donosi oko 220 miliona dolara lokalnoj ekonomiji, te još 400 fo 500 miliona dolara indirektno.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.