Ricciardo do prve pobjede u ludoj utrci

Australac slavio pod žutom zastavom

Ricciardo do prve pobjede u ludoj utrci

Daniel Ricciardo je pobjednik sjajne utrke za VN Kanade koja se danas vozila na stazi Gilles Villeneuve u Montrealu. Utrke koja je ponudila sve ono što Formula 1 može ponuditi. Australac je u svojoj 57. utrci proslavio prvu pobjedu u karijeri dokazavši još jednom kako je Red Bull napravio njegovim prelaskom na mjesto Marka Webbera pravi posao.

Drugo mjesto je zauzeo Nico Rosberg, treće Sebastian Vettel.  Staza u Kanadi nas je kroz svoju istoriju navikla na velika uzbuđenja i ovaj put nas nije iznevjerila.

Krenulo je već u prvom krugu. Hamilton je bolje povukao u odnosu na Rosberga kojeg spašava manevar sa unutrašnje strane prvog zavoja. Za kraju kolone došlo je do kontakta dva bolida Marussije, Chilton je zakačio Bianchia koji je završio na zidu. Njegov bolid je bio uništen, srećom Francuz je prošao bez povreda iako nije izgledalo ugodno.

Dijelova i ulja je bilo postazi, safety car je ostao sve do osmog kruga. Restart je krenuo u osmom krugu, Rosberg je poveo utrku, Vettel je bio drugi, Hamilton treći, a Britanac se brzo vratio na drugo mjesto, dva kruga kasnije prolazi Vettela.

Daniel Ricciardo bio je prvi vozač koji je u 14. krugu otišao na zamjenu guma, a njega su ispratili Bottas i Button. Rosberg je nakon 18 krugova ostavio super soft gume, ali je i dalje ostao na vrhu ispred Hamiltona.

Hamilton se opet trudio, spuštao je zaostatak, dok je Rosberg u 25. krugu napravio grešku. Zbog jakog kočenja na posljednjoj krivini mladi Nijemac je sijekao putanju i čak je povećao na taj način prednost nad Hamiltonom. Uskoro se pojavila informacija kako je Rosberg pod istragom, ali kazne nije bilo.

Sergio Perez je tom periodu pokušavao što duže ostati na stazi, gume je promijenio tek u 35. krugu, ali je i dalje bio visoko u poretku. Dva kruga kasnije Vettel je i drugi put bio u boksu, dok su radio vezom
vozači Mercedesa, obojica znači, obaviješteni da gube snagu bolida. To se vidjelo tek kada su se Mercedesima približili Sergio Perez, Nico Hulkenberg, Bottas, Vettel.

Hamilton je napokon uspio doći na vrh nakon drugog izlaska iz boksa, ali tu nije dugo ostao. Lewis je napravio kiks na izlasku iz 10. zavoja pa je sada on poput Nice nešto ranije skratio put, ali je svjestan pogreške vratio drugo mjesto. U tom trenutku je vodeći čovjek u poretku bio Felipe Massa koji je
baš tada dobio poziv za ulazak u boks što je svakako bila krajnje čudna odluka ljudi u Williamsu.

Rosberg se vratio na prvo mjesto, Hamilton je morao zbog problema sa kočnicama odustati u 45. krugu. Nakon odustajanja Hamiltona u potjeru za Rosbergom krenuli su Perez, Ricciardo i Vettel. Perez nije izdržao u borbi sa Ricciardom (problemi sa kočnicama) koji je dva kruga prije prošao i Rosberga. Iza Rosbergovih leđa trajala je borba koja je na kraju kulminirala žestokim sudarom Felipea Masse i Sergia Pereza. Massa je zakačio prilikom preticanja Pereza i obojica pri strahovitoj brzini od 300/h udaraju u zaštitinu ogradu.

Pod žutim zastavama, svoju prvu pobjedu u karijeri je proslavio Daniel Ricciardo. Ono što je bilo najvažnije u tom trenutku, Massa i Perez su izašli iz bolida. Svoju priliku u tom metežu je iskoristio Button koji se iz ničega probio na četvrto mjesto. Peti je bio Hulkenberg, šesti Alonso, sedmi Bottas, osmi Verge, dok su do bodova stigli i Magnussen odnosno Raikkonen.

Rezultati VN Kanade:
 1. Daniel Ricciardo (Aus, Red Bull-Renault)  1:39m12.830   
 2. Nico Rosberg     (Nje, Mercedes) + 4.2
 3. Sebastian Vettel (Nje, Red Bull-Renault) + 5.2
 4. Jenson Button    (VBR, McLaren-Mercedes) + 11.7
 5. Nico Hulkenberg  (Nje, Force India-Mercedes) + 12.8
 6. Fernando Alonso  (Spa,Ferrari) + 14.8
 7. Valtteri Bottas  (Fin, Williams-Mercedes) + 23.5
 8. Jean-Eric Vergne (Fra, Toro Rosso-Renault) + 28.0
 9. Kevin Magnussen  (Dan, McLaren-Mercedes) + 29.2
10. Kimi Raikkonen   (Fin, Ferrari) + 53.6
11. Sergio Perez     (Mex, Force India-Mercedes) + krug
12. Felipe Massa     (Bra, Williams-Mercedes  + krug
13. Adrian Sutil     (Nje, Sauber-Ferrari) + 1 krug
14. Esteban Gutierrez (Nje, Sauber-Ferrari) + 6 krugova
Odustali:
Romain Grosjean  (Fra, Lotus-Renault) 58 krug
Daniil Kvyat     (Rus, Toro Rosso-Renault) 47 krug
Lewis Hamilton   (VBR, Mercedes) 45 krug
Kamui Kobayashi  (Jap, Caterham-Renault) 22 krug
Pastor Maldonado (Ven, Lotus-Renault ) 21 krug
Marcus Ericsson  (Sve, Caterham-Renault) 6 krug
Max Chilton      (VBR, Marussia-Ferrari) 0 kugova
Jules Bianchi    (Fra, Marussia-Ferrari) 0 krugova

Ukupni poredak:
1. Nico Rosberg (Nje, Mercedes) 140
2. Lewis Hamilton (VBR, Mercedes) 118
3. Daniel Ricciardo (Aus, Red Bull) 79
4. Fernando Alonso  (Spa,Ferrari) 69
5. Sebastian Vettel (Nje, Red Bull) 60

Poredak konstruktora:
1. Mercedes  258
2. Red Bull-Renault 139
3. Ferrari 87

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.