Rosberg slavio na utrci za VN Monaca

Ponovio očev uspjeh iz 1983. godine

Rosberg slavio na utrci za VN Monaca

M. Maksimović

Na velikoj nagradi Monaca, koja je vožena danas ulicama Monte Carla, Nijemac Nico Rosberg je ostvario pobjedu, došavši tako do svog drugog trijumfa u karijeri, te ujedno prvog nakon 22 utrke i slavlja na VN Kine prošle godine.

Kako se i očekivalo preticanja nije bilo u ranoj fazi utrke. Poredak je dugo ostao identičan onome na kraju kvalifikacija. Nico Rosberg je vodio, ispred Lewisa Hamiltona i Sebastiana Vettela. Iza leđa ove trojke, rasporedili su se Mark Webber, Kimi Raikkonen, Alonso i Perez. 

U velikoj gužvi na stazi, bilo je dodira Buttona i Sutila, odnosno Van Der Gardea i Maldonada, ali nije bilo odustajanja. 

Prvi je odustao Charles Pic čiji se  Caterham zapalio. Prve promjene u poretku smo imali nakon dvadeset odvoženih krugova, međutim karte su izmiješale nakon odustajanja Masse. Brazilac je ponovo na istom mjestu baš kao i u četvrtak izletio u zavoju Devote, pa je safety car izašao na stazu. 

Da li na vrijeme ili sa zakašnjenjem ostalo je otvoreno pitanje. U novonastaloj situaciji Hamilton je izgubio dva mjesta, Rosberg je otao na vrhu, a onda je trka nastavljena osam krugova kasnije. 

Pokušao je u nastavku Hamilton vratiti poziciju, napadao je Webbera, ali nije išlo. Sergio Perez za razliku od Hamiltona uspijeva proći Jensona Buttona koji je imao kontakt sa Alonsom. Novi prekid utrke stigao je u 46.krugu. Nakon dodira Chiltona i Maldonada, vozač Williamsa je žestoko udario u zaštitnu ogradu koja je jednostavno poklopila bolid. Nije izgledalo nimalo dobro, ali Pastor je vrlo brzo napustio bolid. 

Zbog mjesta nesreće, dijelova bolida rasutih po stazi, pokazana je crvena zastava nakon čega je utrka prekinuta 32 kruga prije kraja. Za vrijeme pauze, Fernando Alonso je dobio upute kako mora propustiti Pereza, što je Španac napravio pod safety carom kako bi odmah nakon ponovnog starta mogao napasti Meksikanca. 

Nakon prekida utrke, ekipe su se odlučile utrku nastaviti sa super soft gumama. Opet su najaktivniji Hamilton i Alonso, ali niti jedan niti drugi ne mogu naprijed, ali zato Sutil može proći Buttona. I ne samo Buttona, na istom mjestu je vozač Force Indie pretekao i Fernanda Alonsa koji pada na osmo mjesto, 22 kruga prije kraja.

Do kraja treba još spomenuti žestok sudar Grosjena i Riccarda u 62 krugu, zbog koje je safety car ponovo morao izaći na stazu. 

Ono što je zanimljivo je to da ova pobjeda za Rosberga ima posebno značenje, budući da je njegov otac 1983. godine na istoj stazi slavio u bolidu Williamsa.

VN Monaca, rezultati:

1. Nico Rosberg (Mercedes) 

2. Sebastian Vettel (Red Bul Racing - Renault)

3. Mark Webber (Red Bul Racing - Renault)

4. Lewis Hamilton (Mercedes)

5. Adrian Sutil (Force India - Mercedes)

6. Jenson Button (McLaren - Mercedes)

7. Fernando Alonso (Ferrari)

8. Jean-Eric Vergne (STR - Ferrari)

9. Paul di Resta (Force India - Mercedes)

10. Kimi Raikkonen (Lotus - Reanult)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.