Rosbergu prvi slobodni trening

Formula 1 se vratila u Austriju

Rosbergu prvi slobodni trening

Nico Rosberg postavio je najbolje vrijeme na prvom slobodnom treningu za VN Austrije. Vozač Mercedesa je završio na prvom mjestu sa 0.140 sekundi prednosti u odnosu na timskog kolegu Lewisa Hamiltona koji je završio kao drugi. Treće vrijeme ostvario je Fernando Alonso.

S obzirom da se Formula 1 nakon određene pauze vratila u kalendar, dobar dio mlađih vozača iskoristio prvih pola sata kako bi se upoznao bolje sa stazom. Kako su očekivali kišu, Rosberg i Hamilton su se pojavili na stazi koristivši dodatni set Pirellijeve super - meke komponente guma. Ipak, Nijemac je
imao određenih problema pa je nekih pola sata u ranoj fazi završio u boksu. Odmah po povratku na stazu, Rosberg je postavio najbolje vrijeme.

U vrijeme dok je Rosberg bio u boksu, glavnu riječ na stazi je vodio Lewis Hamilton koji se sa 1:18.702, spustio na 1:12.255. Hamilton je ostao na vrhu poretka jer ga niko od vozača nije mogao dostići početnog stinta, iako je sedam vozača bilo u okviru tri desetinke. Fernando Alonso je možda mogao ugroziti dva bolida Mercedesa, ali je u jednom trenutku napravio grešku u posljednjem sektoru, pa je ostao treći sa 0.3 sekunde sporijim vremenom u odnosu na Rosberga.

Onog trenutka kada je počela pada kiša, bilo je jasno kako vozači neće riskirati, pa je četvrto vrijeme imao Felipe Massa, peto Jenson Button.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.