Ross Brawn najavio povlačenje iz oktanskog cirkusa

Jedan od najvećih u svijetu Formule 1

Ross Brawn najavio povlačenje iz oktanskog cirkusa

Ross Brawn danas je objavio da se povlači iz Formule 1, te je samim tim okončao i špekulacije o njegovom prelasku u McLaren. 

Jedan od najboljih inženjera u historiji Formule 1 i čovjek koji je kao tehnički direktor pratio Michaela Schumachera i sve njegove uspjehe odlučio je reći zbogom najbržem cirkusu na svijetu. 

Karijeru je počeo 1978. godine u Williamsu kada ga je zaposlio Sir Frank Williams. Nakon kratkog angažmana u Arrowsu prešao je u Svjetsko prvenstvo sportskih automobila, a povratak u Formulu 1 uslijedio je 1991. godine. 

Nova Brawnova ekipa bio je Benetton. U Benettonu je ostao do 1996., a u sezonama 1994. i 1995. Michael Schumacher je postao prvak svijeta. Benetton je 1995. godine osvojio i konstruktorsku titulu prvaka. 

Brawn je sa Schumacherom prešao u Ferrari. Propetom konjiću vratio je staru slavu. Osvojio je šest konstruktorskih titula, a sa njim je Schumacher prvak bio još pet puta. Pet puta zaredom, od 2000. do 2004. godine. 

Nakon toga je radio u Hondi, koja je 2009. godine postala Brawn GP, a Ross je bio vlasnik 54% dionica. Brawn GP je u svojoj prvoj utrci u historiji slavio dvostruku pobjedu. Krajem marta 2009. u Melbourneu na postolje su se popeli Jenson Button i Rubens Barrichello. Button je na kraju postao i prvak, a Brawn GP je osvojio konstruktorski naslov. 

Odmah nakon osvajanja titule momčad je prestala postojati, a Daimler AG u suradnji sa Aabar Investments grupom kupuje 75% dionica i mijenja ime u Mercedes GP. Vlasnik preostalih 25% ekipe i dalje je Brawn.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.