SEAT lansira potpuno novi SEAT Leon s ulaganjem većim od 1,1 milijardi eura

Nova generacija Leona na BiH tržište stiže u aprilu.

SEAT lansira potpuno novi SEAT Leon s ulaganjem većim od 1,1 milijardi eura

Sponzorski tekst
Teme:

 Marka SEAT upravo je u fabrici u Martorellu predstavila potpuno novi SEAT Leon, vozilo čiji je cilj unijeti dašak života u segment kompaktnih automobila. SEAT je uložio 1,1 milijardi eura kako bi na tržište uvelo vozila s učinkovitijim motorima, višim nivoom povezivosti i sistema potpora za vozača, izvrsnom dinamičnošću, te estetskim izmjenama koje privlače poglede.

⦁ Vozilo sa sobom donosi snažnu evoluciju dizajna u usporedbi sa svojim prethodnikom i podiže tehnologiju osvjetljenja na sljedeći nivo
⦁ Učinkovitost je bila ključan stup pri razvoju potpuno novog modela SEAT Leon; on profitira od najnaprednijih pogonskih sistema koji obuhvaćaju benzinske (TSI) i dizelske (TDI) tehnologije, tehnologije na komprimirani prirodni plin (TGI), blago hibridne (eTSI) i plug-in hibridne (eHybrid) tehnologije
⦁ Potpuno novi SEAT Leon prvo je potpuno povezano vozilo marke koje ljudima pomaže da ostanu u dodiru sa svojim digitalnim životima
⦁ Dolazak na tržište BiH očekuje se u aprilu ove godine.

Nova generacija Leona na BiH tržište stiže u aprilu.

"SEAT Leon naš je najprodavaniji model, a mi se želimo nadovezati na njegov veliki uspjeh. Stoga je marka SEAT uložila više od 1,1 milijardi eura u potpuno novi SEAT Leon, u razvoj vozila i poboljšanje proizvodnih pogona", rekao je Carsten Isensee.

SEAT Leon uvijek je bio ključni stub u portfelju marke i referentna tačka za cjelokupni segment, što dokazuje činjenica da je prodan u više od 2,2 miliona primjeraka tokom svojih triju generacija. Četvrta je generacija dizajnirana i razvijena kako bi se nadovezala na izniman uspjeh ovog modela, te ga odvela na sljedeću nivo kada je riječ o povezivosti, učinkovitosti, dinamičnosti i sigurnosti.

"Godina 2019. bila je rekordna za kompaniju. Prodali smo više od 570 000 automobila, što je najveća količina u našoj 70-godišnjoj historiji, te smo postigli jednu od najboljih proizvodnih vrijednosti jer smo više od 500 000 automobila proizveli u Martorellu. To je izvrstan početak za ovu 2020. godinu", dodao je Isensee.

Potpuno novi Leon objedinjuje filozofiju dizajna koja je ključna svakom vozilu koje siđe sa proizvodnih traka marke SEAT, pri čemu zrači samopouzdanošću, elegancijom i sportskim karakterom unutar segmenta kompaktnih automobila. Istovremeno se odlikuje dosljednošću, iskrenošću i zrelošću kojima se može pohvaliti rijetko koje drugo vozilo.
Potpuno novi SEAT Leon dizajniran je, razvijen i proizveden u Barceloni, i to u proizvodnim pogonima marke u Martorellu.

Dizajn: povećane dimenzije i još impresivniji nastup iznutra i izvana

Temelj vozila je napredna platforma MQB Evo koja je pružila dimenzije, fleksibilnost i prilagodljivost koje su dizajnerskom timu bile potrebne da unesu poboljšani osjećaj proporcija dizajna nove generacije ovog modela. U svojoj varijanti s 5 vratima potpuno novi SEAT Leon dugačak je 4368 mm (+86 mm), širok 1800 mm (-16 mm) i visok 1456 mm (-3 mm). Međuosovinski razmak iznosi 2686 mm, što je 50 mm više od treće generacije modela SEAT Leon.

U karavanskoj varijanti Sportstourer potpuno novi SEAT Leon dugačak je 4642 mm (+93 mm), širok 1800 mm (-16 mm) i visok 1448 mm (-3 mm). Međuosovinski razmak iznosi 2686 mm, što je 50 mm više od prethodne generacije.

Potpuno novi SEAT Leon nadovezuje se na atraktivnost svog prethodnika, ali s markantnijom osobnošću koju dodatno naglašavaju elegantne površine te savršena mješavina uglova i krivulja na pravim mjestima. I dok estetske karakteristike vanjskog dizajna privlače poglede, njegov stil također je proširen ukupnom učinkovitošću vozila s poboljšanom aerodinamikom; koeficijent otpora zraka modela SEAT Leon poboljšao se oko 8 % u uporedbi s prethodnom generacijom.
Prednji dio potpuno novog modela SEAT Leon dizajn osigurava izraženiju osobnost, sa snažnijom trodimenzionalnom vezom između rešetke hladnjaka i prednjih svjetala. LED glavna svjetla izvedena su dublje, čime se osigurava dojam povišenih svjetala i poboljšava fokus, zahvaljujući čemu je odmah prepoznatljiv među drugim učesnicima u saobraćaju.

Površine potpuno novog modela SEAT Leon doživjele su evoluciju s izraženijim oblicima, zbog čega vozilo zrači elegantnijim dizajnom s dodatnim promjenama i nijansama u pogledu boja i tonova vozila kad svjetlo obasjava lak i karoseriju vozila. Time se stvara vozilo sa slojevitom, poboljšanom estetikom.

Uzbuđenje i kreativnost također se nastavljaju u stražnjem dijelu vozila, a naglašeni su LED "coast-to-coast" svjetlom i poklopcem prtljažnika čiji dizajn odražava dinamičnu osobnost vozila. Sistem osvjetljenja i spojler stvaraju linije koje posreduju dojam brzine, čak i kada se automobil nalazi u stanju mirovanja.

Unutrašnjost potpuno novog modela SEAT Leon vrhunac je funkcionalnosti, minimalizma i elegancije. Njegova elegantna, no svejedno široka instrumentna ploča s mekanom površinom posreduje dojam lakoće i određen stepen "mogućnosti lebdenja". Sve je u putničkom prostoru dizajnirano tako da bude ergonomski precizno, čime se komfor u unutrašnjosti povećava za sve putnike. Bez obzira na to sjedite li na vozačevom sjedištu ili kao putnik na stražnjim sjedištima.
Glavni je element u unutrašnjosti središnji 10" infotainment ekran, koji uključuje sistem prepoznavanja gesta te osigurava preciznu interakciju s putnicima i smanjuje potrebu za fizičkim tipkama. Međutim, funkcijama koje su u većoj mjeri ključne za upotrebu i dalje se upravlja uobičajenijim sistemima interakcije.

Potpuno novi SEAT Leon također objedinjuje svoj primamljiv dizajn i praktičnost. SEAT Leon s 5 vratima nudi kapacitet prtljažnika od 380 litara (vrijednost istovjetna prethodnoj generaciji), dok Sportstourer nudi kapacitet prtljažnika od 617 litara, što je 30 litara više od prethodne generacije.

Potpuno novi SEAT Leon: osvjetljava put u segment

Potpuno novi SEAT Leon pomiče granice mogućeg u segmentu s ponudom tehnologija osvjetljenja integriranih u vanjskom dijelu i u unutrašnjosti vozila.

Boja hladnog bijelog svjetla opcijskih LED glavnih svjetala, koja su izvedena u prepoznatljivom dizajnu marke, osiguravaju vrhunsko osvjetljenje, dok su u njima istovremeno integrirane sve ključne funkcije: kratka svjetla, duga svjetla, svjetla za dnevnu vožnju i dinamični žmigavci.
Vanjska ogledala vozila sadrže integrisane LED žmigavce, a vozila s LED opcijom također obuhvaćaju svjetla dobrodošlice koja vozača i putnike pozdravljaju pokazivanjem španjolske riječi za pozdrav "Hola!" na tlu tokom aktivacije vozila. Potpuno novi Leon također obuhvaća LED dinamične žmigavce, kojima se smjer vožnje vozila čini jasnijim i, također, sigurnijim.
U unutrašnjosti vozila sistem LED ambijentalnog osvjetljenja unosi dodatni dašak osobnosti. Ovaj se sistem osvjetljenja proteže duž prednjeg dijela putničkog prostora, od prednjih vrata i duž gornjeg dijela instrument table, čime se stvara lûk svjetla koji unosi dašak živahnosti u karakter unutrašnjosti modela Leon, te čija se boja i nijansa po potrebi mogu mijenjati. A ono nije samo dekorativno ambijentalno osvjetljenje, već također pruža cijeli niz ključnih funkcija kao što su sistem za upozorenje na mrtvi ugao ili pomoć izlaska iz vozila Exit Assist.

Connectivity: prvo potpuno povezano vozilo marke

Potpuno novi SEAT Leon prvo je potpuno povezano vozilo marke. U samoj srži sistema modela Leon nalazi se SEAT Digital Cockpit, koji obuhvaća 10,25" kombinirani instrument visoke rezolucije i infotainment sistem koji korisnici mogu individualizirati. Serijski sistem Media odlikuje se 8,25" ekranom s kompatibilnošću za smartphone audio, dok veći 10" ekran sistem Navi nudi 3D povezanu navigaciju, tehnologiju retina zaslona i upravljanje govornim naredbama te prepoznavanje gesta radi pojednostavljenja interakcije s korisnikom.

Njegov sustav Full Link uvodi korisnike u svijet povezivosti te im omogućuje povezivanje svojih mobilnih uređaja s infotainment sistemom vozila putem funkcije Android Auto ili bežično putem funkcije Apple CarPlay, čime se pruža mogućnost unošenja njihova digitalnog ekosistema u vozilo. To se čini na kontroliran, intuitivan i siguran način kojim se vozaču neće skretati pažnja s događanja na cesti. U tu se svrhu mogu upotrebljavati infotainment sistemi ili kontrolni elementi integrirani na kolu upravljača.

A opcijski Connectivity Box s induktivnim punjenjem usklađenim s protokolima Qi standarda osigurat će da se korisnici više neće morati brinuti hoće li im se baterija isprazniti u ključnom trenutku.

Jedinica za online povezivost (Online Connectivity Unit) s integrisanom SIM karticom osigurava da potpuno novi SEAT Leon nikada neće izgubiti svoju vezu s digitalnim svijetom. Ova tehnologija pri tomu omogućuje da određene infotainment funkcije u stvarnom vremenu upotrebljavaju informacije iz „oblaka“, čime se osigurava dodatna dimenzija uz tradicionalni navigacijski sistem. Ubuduće će se njome omogućiti pristup najnovijim infotainment aplikacijama koje se u svakom trenutku mogu ažurirati, a integrirana eSIM kartica također znači da će SEAT Leon profitirati od usluge eCall, s pomoću koje se uspostavlja direktna komunikacija s hitnim službama u slučaju sudara.

Pridoda li se tomu još aplikacija SEAT Connect, otvara se novi svijet koji se može preuzeti na vaš pametni uređaj, čime se osigurava daljinsko upravljanje cijelim nizom funkcija koje će pomoći unaprijediti užitak vozača i također poboljšati sigurnost.

Pogoni: bogata ponuda najnaprednijih motora

Potpuno novi SEAT Leon razvijen je uzimajući u obzir stvarni svijet, s cijelim nizom pogonskih sistema koji sada također uključuje tri električne varijante radi dodatnog poticanja učinkovitosti. Nova generacija kompaktnog automobila profitira od tehnologija benzina (TSI), dizela (TDI), kompresovanog prirodnog plina (TGI), blago hibridne (eTSI) i plug-in hibridne (eHybrid) tehnologije, a svaka od njih konstruirana je tako da osigurava najviše nivoe performansi i mogućnosti vožnje, čime se kupcima garantuje odgovarajuća kombinacija vozila i motora koja odgovara njihovim specifičnim potrebama.

Ponuda serijskih benzinskih motora novog modela Leon obuhvaća isključivo motore sa sistemom izravnog punjenja i turbopunjačem, te snage između 66 kW / 90 KS i 140 kW / 190 KS. Ona također uključuje 1,0-litrene 3-cilindrične TSI motore (66 kW / 90 KS i 81 kW / 110 KS), koji se prvi put ugrađuju u model SEAT Leon, te veće 1,5-litrene motore (96 kW / 130 KS i 110 kW / 150 KS). Na samom vrhu ove ponude triju motora nalazi se 2,0-litreni TSI motor snage 140 kW / 190 KS koji je spojen s mjenjačem s dva kvačila.

Dizel i dalje predstavlja važnu tehnologiju za smanjenje ugljičnih emisija, a potpuno novi Leon profitira od triju dizelskih opcija pogonskih sistema: one su mahom 2,0-litrene TDI jedinice s izlaznim snagama od 85 kW / 115 KS i 110 kW / 150 KS.
Potpuno novi SEAT Leon može sadržavati 1,5-litreni TGI motor na komprimirani prirodni plin (CNG) koji se odlikuje snagom od 96 kW / 130 KS.

Potpuno novi SEAT Leon prvi put također može sadržavati 48-V blago hibridnu tehnologiju (eTSI), čime ovaj kompaktan automobil pruža još veći nivo učinkovitosti (1.0 TSI 81 kW / 110 KS i 1.5 TIS 110 kW / 150 KS, a obje se opcije nude isključivo s DSG mjenjačem). Budući da marka SEAT proširuje svoju upotrebu električne energije, četvrta generacija modela Leon također obuhvaća naprednu plug-in hibridnu varijantu. Ona objedinjuje 1,4-litreni TSI benzinski motor s električnim motorom, 13-kWh paket litij-ionske baterije i 6-stupanjski DSG mjenjač, čime se osiguravaju snaga od 150 kW / 204 KS i električni doseg od oko 60 km (WLTP ciklus).
Sigurnost: najsigurniji SEAT ikad proizveden donosi najsavremenije sisteme pomoći
Sigurnost je utkana u samu srž potpuno novog modela SEAT Leon. U njega su integrisani neki od najnaprednijih dostupnih sistema pomoći za vozača, uključujući prediktivnu automatsku regulaciju razmaka te sustave Emergency Assist i Travel Assist kako bi on postao najsigurniji automobil koji je marka ikad proizvela.

Razne tehnologije znače da SEAT Leon osjeća svoje okruženje kako bi mogao ponuditi optimalnu zaštitu bez obzira na scenarij koji nastupi kada se vi nalazite iza upravljača. Time se sigurnost podiže na sasvim novi nivo.

Zahvaljujući adaptivnoj regulaciji voznog postroja (DCC) u potpuno novom modelu SEAT Leon, vožnja i rukovanje vozilom mogu se mijenjati ovisno o uvjetima i zahtjevima vozača, što vozilo čini još komfornijim.

Tehnologija adaptivnoga voznog postroja neprestano registrira stanje na cesti, dok istovremeno u obzir uzima pokrete upravljača te postupke kočenja i ubrzanja radi prilagodbe ovjesa te optimizacije amortizacije na svakom točku, čime se pružaju jedinstveni komfor i dinamičnost.
Potpuno novi SEAT Leon oličenje je temeljnih vrijednosti marke i cilja da ponudi najbolja moguća vozila.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi