Vettel u Bakuu nosio majicu s porukom na ruskom, Nijemci tvrde da je upao u propagandni stroj

Šta je želio da poruči?

Vettel u Bakuu nosio majicu s porukom na ruskom, Nijemci tvrde da je upao u propagandni stroj

Edmir Škorić

Njemački vozač Formule 1 Sebastian Vettel pojavio se u Bakuu u unikatnoj bijeloj majici na kojoj je ispisana poruka na ruskom.

Vozač Aston Martina se vozio na biciklu, a na njemu je bila majica na kojoj je naslikan pozdrav uz riječi: "Prijatelji" i "Mir", interesantno na ruskom jeziku.

Vettel je inače ove sezone dosta puta prenosio razne poruke, koje nisu nužno vezane za sport. U SAD-u je upozoravao na globalno zatopljenje, tokom predsezonskih testiranja u Bahreinu navijao je za Ukrajinu, vozio se i sa posebnom kacigom na kojoj je bila poruka: "No War" itd...

Tim je kontroverznija bila majica u kojoj se Vettel pojavio u Bakuu. Imao je "prijatelje" i "mir" napisane na ruskom. U početku se činilo da njemački vozač želi ponovo na ovaj način podržati Ukrajince, no njemački mediji dali su sasvim drugačiji pogled na ovu temu.

Kako navodi njemački Bild, Vettelova majica trebala je naglasiti da su Rusi prijatelji Evrope, a ne njeni neprijatelji, a rat je zasluga samo Vladimira Putina. Time je želio istaknuti da ne treba osuđivati ruske građane, već samo predsjednika te zemlje.

Ruskim medijima nije trebalo dugo da iskoriste ovu priliku za širenje propagande. Ruski "prvak" je naglasio da je Vettel u Azerbajdžanu, zemlji koja podržava Ruse u ratu s Ukrajinom, htio pokazati da su Rusi prijatelji Evrope, čak i unatoč trenutnoj političkoj situaciji.

Nijemac je u Azerbejdžani deveti startao, na kraju je zauzeo šesto mjesto i ostvario svoj najbolji rezultat ove sezone. Slavio je Max Verstappen ispred Sergija Pereza i Georgea Russella.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi