Sezona počinje u Irskoj
Loeb je naravno najveći favorit

Nova sezona kraća za tri utrke

Sezona počinje u Irskoj

M. Maksimović

Suprotno tradiciji ovogodišnja reli sezona neće startati kako smo se godinama navikli u Monte Caru već u Irskoj. Pored činjenice da sezona starta u Irskoj, ova sezona je posebna i po tome što u kalendaru imamo tek 12 utrka.

Ove godine znači imamo tri utrke manje, a smanjen je i broj ekipa. FIA se odlučila na rotaciju kalendara svake godine, tako da ćemo već naredne  godine u kalendaru imati 12 novih utrka. Od 12 utrka koliko ih je na rasporedu ove godine, četiri su nove u odnosu na prošlu godinu, Irska, Norveška, Cipar i Portugal, a završnica je rezervisana za Wales od 21.do 25.oktobra.

Osim svjetskog prvenstva u reliju (WRC) FIA je pokrenula i prvenstvo PWRC (produkcijsko SP,) te juniorsko SP (JWRC), koje će imati po osam utrka.Naslov prvaka brani peterostruki svjetski prvak Francuz Sebastien Loeb koji vozi za Citroen Total World Rally Team zajedno sa Danijem Sordom.

Kalendar takmičenja:

28.1. - 1.2. - Irska
11-15. 2. - Norveška
11-15. 3. - Cipar
1-5. 4. - Portugal
22-26. 4. - Argentina
20-24. 5. - Italija (Sardinija)
10-14. 6. - Grčka (reli Akropolis)
24-28. 6. - Poljska
29.7. - 2.8. - Finska
2-6. 9. - Australija
30.9. - 4.10. - Katalonija
21-25. 10. - Wales

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.