Sjećanje na najvećeg
Spomenik najvećem

17.godina od smrti Ayrtona Senne

Sjećanje na najvećeg

M. Maksimović

1.maja 2011.godine navršilo se 17.godina od tragične pogibije velikog Ayrtona Senna.Ljubitelji Formule vjerovatno u svojim glavama teško mogu izbrisati taj trenutak koji se dogodio na VN San Marina u Imoli.

Pri brzini od 216 km/h, Ayrton je izletio u zavoju Tamburello udarivši u zaštiti zid.Bolid je bio uništen,prednji desni točak je odletio u zrak, a dio ovjesa je pogodio Ayrtona u kacigu.Bilo je 14 sati i 17 minuta.Kasnija analiza je pokazala kako je Senna kočio, ali je bolid prilikom prelaska sa staze na travu nekoliko puta poskočio, okrenuo se polukružno prije udara u zid.Sve se događalo u sekundama.

Profesor Sidney Watkins, poznati svjetski neurokirurg te sigurnosni i medicinski delegat, kao i vođa medicinskog tima Formule 1 na stazi, izveo je traheotomiju na Senni i poslije izjavio:

„Izgledao je beživotno. Podigao sam mu kapke i zahvaljujući zenicama uvidio da je pretrpeo ogromnu ozledu mozga. Izvukli smo ga iz kokpita i položili na tlo. Nakon što smo to učinili, izdahnuo je i, iako sam potpuni agnostik, osetio sam da mu je duša otišla iz tela u tome trenutku.“

U 16 sati i 30 minuta je objavljeno prvo saopštenje u kojem je stajalo kako je Senna u dobokoj komi, u 18 sat i 5 minuta je sa drugim saopštenjem stigla potvrda o kliničkoj smrti velika.Tijelo Ayrtona Senna je prebačeno u na Institut sudske medicine u Bologni gdje je obavljena obdukcija.

Iako su kasnije kružile razne priče, iako smo imali i sudski proces, Senna u usmrtio komad ovjesa sa njegovog bolida koji ga je pogodio direktno u kacigu.taj komad je probio kacigu stvorivši rez na glavi velikog majistora dug 3 cm.Jedini vozočak koji se našao na licu mjesta u trenutku nesreće bio je Erik Comas koji je sa svojim Larrousseom krenuo iz boksa.Senna je svoj posljednji krug odvozio na stazi na kojoj je pobjeđivao tri puta, dva puta zaredom.

U Brazilu je Senna pokopan uz najveće počasti poput prvog predsjednika Brazila  Tancreda Nevesa ili sjajnog fudbalera Garinchu.Brazil i cijeli svijet su ispratili s Ayrtona Sennu, u Brazilu je na ulicama bilo 100.000 ljudi.Emerson, Wilson i Christian Fittipaldi, Rubens Barrichello, Roberto Moreno, Raul Boesel, Maurizio Sandro Sala, Alain Prost, Jackie Stewart, Johnny Herbert, Thierry Boutsen, Gerhard Berger, Michele Alboreto, Hans Stuck, Derek Warwick i Damon Hill, to su vozači koji su sanduk sa tijelom Ayrtona Senne nosili do grobnice.

Toliko je želio da vozi sa ekipu Williamsa, toliko je želio naslov prvaka sa ovom ekipom, ali je sudbina htijela da upravo pogine kao vozač Williamsa.Formule 1 nema u San Marinu, sjećanja na stazu u Imoli polako blijede, ali nikada neće na velikog Sennu, vozača koji nas je oduševljavao svojim nastupima deset godina.Iza Senne su ostla tri naslova svjetskog prvaka, neke od velikih utrka kojih se i danas sjećamo, 41 pobjeda, 65 pole positiona, 610 osvojenih bodova u karijeri. Iza velikog Ayrtona Senne je ostala velika praznina u Formuli 1.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.