Slavili Pedrosa, Marquez i Salom

Dominacija Španaca

Slavili Pedrosa, Marquez i Salom

M. Maksimović

Potpuna dominacija vozača iz Španije u Indianapolisu.Ukupno šest Španjolaca se našlo na  postoljima nakon tri utrke.Luis Salom je prvi prošao ciljem u Moto3 klasi, Marc Marquez u klasi Moto 2, dok je Dani Pedrosa bio neuhvatljiv u kraljevskoj Moto GP klasi.

U najslabijem razredu, klasi Moto3 pobijedio je Luis Salom (Kalex KTM) ispred dvojice Nijemaca - Sandra Cortesea (KTM) i Jonasa Folgera (Kalex KTM). Salomu je ovo bila prva pobjeda ove sezone, dok se Cortese već deveti put u deset utrka uspeo na jednu od stepenica pobjedničkog postolja.

 

Što se tiče Saloma, on je od 2009.godine u svjetskom prvenstvu, ove sezone je  u Španiji i Velikoj Britaniji završio na drugom mjestu.Cortese u ukupnom poretku vodi sa 184 bodova, drugi je Španjolac Maverick Vinales (FTR Honda) sa 155 bodova, a treći Salom sa 129 bodova.

 

U klasi Moto2 svoju petu pobjedu sezone, 21. u karijeri, proslavio je Marc Marquez (Suter) ispred zemljaka Pola Espargara (Kalex) i Juliana Simona (Suter). Nakon ove pobjede, Marquez kao vodeći u ukupnom poretku vodi sa 188 bodova, na drugom mjestu je Espargaro sa 149 bodova, dok je na trećem mjestu Talijan Andrea Iannone (Speed Up) sa 136 bodova.

 

Dani Pedrosa je ovog vikenda bio neuhvatljiv.Prvo je ostvario pole position, a onda je svoju dominaciju potvrdio i dan kasnije na samoj utrci. Ben Spies je u jednom trenutku zaprijetio, preuzeo vodstvo, ali se na prvom mjestu zadržao kratko.Pedrosa je svoju drugu pobjedu ove sezone osigurao ispred Jorgea Lorenza (Yamaha) i Talijana Andree Doviziosa (Yamaha).

 

Četvrti je bio Australac Casey Stoner (Honda), koji je vodio veliku borbu sa Doviziosom.Stoner je na ovoj utrci nastupio nastupio usprkos teškom padu u subotnjim kvalifikacijama. U ukupnom poretku vodi Lorenzo s 225 bodova, Pedrosa je drugi s 207 bodova, a treći je Stoner sa 186 bodova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.