Smanjenje cijena za superlicence
Čelnici FIA-e smanjila troškove superlicenci u Formuli 1

FIA odlučila

Smanjenje cijena za superlicence

Međunarodna automobilska federacija (FIA) danas je objavila da je odlučila smanjiti cijene superlicenci za Formulu 1 od 2010. godine.

Naime, velika većina vozača se žalila kako su cijene superlicenci za ovogodišnje prvenstvo prevelike, a odluka je iznesena u javnost nakon sastanka predsjednika FIA-e Maxa Mosleya i Asocijacije Grand Prix vozača.

Rečeno je da je smanjenje cijena došlo u cilju smanjenja svih troškova koji su već određeni za narednu sezonu, a koji imaju veze sa globalnom ekonomskom krizom.

Osnovna cijena superlicence od 1.690 eura, koliko je iznosila 2007. godine, porasla je na čak 10.400 eura, dok bi svaki vozač mora platiti svaki osvojeni bod. Isti je prije dvije godine iznosio 447, a sada košta 2.100 eura.

To znači da će Lewis Hamilton, aktuelni prvak, morati platiti više od 215.000 eura da bi učestvovao u ovogodišnjem prvenstvu.

Nove cijene najviše su išle na štetu Sebastianu Vetelu i Robertu Kubici, koji su ‘zablistali’ prošle godine, ali imaju značajno manje plate od iskusnijih rivala jer su tek zakoračili u “okrutni” svijet Formule 1.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije