Španci kreiraju novi svjetski poredak

Sve titule otišle u ruke Špancima

Španci kreiraju novi svjetski poredak

U 62 godine od kako se održavaju utrke Moto GP-a nikad se nije desilo da jedna nacija ima pobjednike u svim klasama, do ove. Ove godine je španski trojac uspio nešto što nikome ranije nije pošlo za rukom.

Jorge Lorenzo, Toni Elias i Marc Marquez uzeli su naslove u "kraljevskoj", Moto 2 i 125 cc klasama. Njih trojica su pridonijeli velikom uspjehu španskog sporta u ovoj godini. Nogometaši su svjetski prvaci, Alberto Contador je gazda u biciklizmu (zbog dopinga nije više), Rafa Nadal vlada teniskim terenima, Marta Dominguez atletskim stazama, a Fernando Alonso je još u trci za prvaka svijeta u Formuli 1.

Španija je dočekala nešto što nije imala dugo godina. Nakon 11 godina i naslova prvaka Alexa Crivillea, konačno je dočekala prvaka u kraljevskoj klasi. Jorge Lorenzo je nakon dva naslova prvaka svijeta u 250 cc klasi konačno postao prvak svijeta u najjačoj klasi. Uspio je pobjediti Rossija i ostale velikane motociklizma.

Nakon dvije godine pauze ponovo imaju prvaka u 250 cc klasi. Toni Elias je uspio ono što su ranije uradili Daniel Pedrosa (2004. i 2005.) i Jorge Lorenzo (2006. i 2007.), dok je Marc Marquez na pobjedničkom postolju naslijedio zemljaka Juliana Simona.

U historiji motociklizma Španija je treća najuspješnija nacija sa 35 pobjednika, ali samo su Criville i Lorenzo bili prvaci u najjačoj klasi. Ispred Španije su Velika Britanija sa 44 i Italija sa 75 naslova prvaka, a Španac Angel Nieto je sa 13 pojedinačnih naslova drugi najuspješniji vozač svih vremena iza Talijana Giacoma Agostinija, koji je 15 puta bio svjetski prvak. Međutim, Nieto nikad nije bio prvak u najjačoj klasi, naslove je uzeo u 125 cc (sedam) i 80/50 cc (šest).

Naredna sezona Moto GP-a bi mogla biti jedna od najboljih ikada. Lorenzo će imati tešku zadaću da odbrani naslov prvaka. Valentino Rossi, zdrav i na novom Ducattiju, ima motiva više nego ikad, Dani Pedrosa, također ukoliko bude zdrav, sve su to imena od kojih treba očekivati napad na Jorgea. Ljubitelji "jurnjave" na dva kotača imaju dosta razloga da i naredne sezone s pažnjom gledaju utrke motociklizma.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.