Spremna ponuda za male ekipe u visini 100 miliona funti

Kriza je sve veća i u Formuli 1

Spremna ponuda za male ekipe u visini 100 miliona funti

Bernie Ecclestone je priznao kako je u ovom trenutku jako teško pronaći pravo rješenje za finansijsku krizu koja potresa klubove unutar Formule 1. Marussia i Caterham nisu izdržali do kraja, pitanje je ko će biti sljedeći.

Bernie je mišljenja kako su problemi nastali sa sklapanjem pogrešnih ugovora odnosno novca koji se dijelo sa ekipama. I sam Bernie kaže kako su stvari morale biti drugačije posložene.

" Znam u čemu je problem, ali ne znam kako da to sredim. Problem je u pravilima, jer ako jednoj ekipi date 10.000 eura onda morate i ostalim " tvrdi 84-godišnji Ecclestona.

Ekipe poput Saubera, Lotusa, Force Indie su još u Austinu zaprijetili bojkotom, ali se to nije dogodilo. Stvar je spasio Donald Mackenzie predsjednik CVC Capital Partnersa kompanije koja je zadužena za organizaciju Formule 1. Donald je pozvao vlasnika Lotusa Gerarda Lopeza ponudivši malim ekipama po 100 miliona funti kako bi se izvukli iz krize. Kompanija CVC je zajedno sa drugom akcionarima za Formulu 1 sakupila 795 miliona, od čega je ekipama pripalo 500 miliona. Nažalost, one najbolje su uzele od tog dijela najviše. Tako je recimo Ferarri je za " dugotrajnost" u Formuli 1 uzeo 38 miliona koliko ustvari iznosti kompletan budžet Force Indije.

" To nema ništa komplikovano, jer je to jednokratna pomoć ekipama koja opet neće uticati na onaj iznos koji će ekipe dobiti na kraju sezone. Da budem iskren to nije komplikovano uraditi, samo je potrebno malo dobre volje. Tokom VN Brazila trebalo bi da dobijemo i zvaničnu ponudu " kaže gazda Lotusa Gerard Lopez


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.