Starta najzahtjevnija automobilistička utrka
Na novoj stazi starta najzahtjevnija utrka

Starta najzahtjevnija automobilistička utrka

A. Beganović

Najzahtjevnije automobilističko takmičenje, Reli Dakar, od afričkog kontinenta je zadržao samo ime jer predstojeće takmičenje biće održano u Južnoj Americi.

Prošla godina za sve ljubitelje najzahtjevnije utrke na svijetu biće u u veoma ružnom sjećanju jer zbog terorističkih prijetnji prvi put nakon 30 godina nije vožen dakarski reli.

Međutim, od 3. januara 2009. godine svi ljubitelji ove avanture ponovo će doći na svoje, jer su organizatori ove utrke odlučili je premjestiti u Južnu Ameriku. Južnoamerički teren po svojoj zahtjevnosti nimalo neće zaostajati za afričkim, a utrka će se voziti kroz ravnice Patagonije, pustinju Atacama i kroz planinske usjeke Anda.

Utrka će startati 3. januara 2009. godine iz Buenos Airesa, biće duga 9500 kilometara, unutar kojih će se voziti 5650 kilometara brzinskih ispita. Cilj je također u Buenos Airesu.

U utrci će učestvovati čak 530 vozila, od čega je 230 motora, 188 automobila, 82 kamiona i 30 quadova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.