Stigli smo do kraja

Deset puta je vodeći gubio titulu u posljednjoj utrci

Stigli smo do kraja

M. Maksimović

Stigli smo do kraja. Ljubitelji Formule 1 su dobili ono što su priželjkivali. Konačni rasplet u posljednjoj utrci, konačni rasplet na stazi Interlagos. Sebastian Vettel je stigao u Brazil sa 13 bodova prednosti, do trećeg uzastopnog naslova može doći iako utrku završi na četvrtom mjestu, bez obzira šta će biti sa Fernandom Alonsom. 

Rekli bi smo zicer, prilika koju će tešku propustiti Red Bull, ali hoće li to baš tako biti. Ovo je 26. put da se pitanje prvaka riješava u posljednjoj utrci, svega deset puta se dogodilo da vozač koji je bio na prvom mjestu prije posljednje utrke, izgubi naslov prvaka.

 

Prvi put još tamo davne 1950. godine, Fangio je ispustio naslov, prvak je postao Giuseppe Farina. Uzbudljivo je bilo i 1964. godine kada je naslov prvaka prigrabio John Surtees u Ferrariju ispred Grahama Hilla i Jimija Clarka. Hill je prije posljednje utrke tada imao pet bodova više od Surteesa i devet više od Clarka.Tada je sistem bodovanja bio takav da se računalo samo 6 najboljih rezultata od ukupno 10 održanih utrka.

 

James Hunt je 1976.godine titulu proslavio u Japanu.Britanac je vodio bitku sa ''ranjenim'' Laudom koji je odustao u posljednjoj utrci, pa je Huntu bilo dovoljno i treće mjesto da postane prvake.Godine 1981.sezona je počela i završila u Americi.Posljenja utrka je bila ona u Las Vegasu.Pobjedio je Alan Jones ispred Prosta i Giacomelli, titulu je osvojio Nelson Piquet ispred Carlosa Reutemanna koji je ostao kratak za jedan bod.Legendarni Brazilac je dvije godine kasnije opet stigao do naslova u samoj završnici.Borbu su vodili Piquet i Prost, Brazilac je postao prvak sa 59 bodova, Francuz je ostao na 57.

 

U novijoj istoriji slične stvari su se dešavale u Adelaideu 1986. godine, kada je Prost pobjedio Mansella odnosno u Jerezu 1997. godine kada je titula pripala Jacquesu Villeneuveu ispred Michaela Schuamchera, baš kao što je Mika Häkkinen je pobjedom u Japanu nadoknadio četiri boda zaostaka za Eddijem Irvinom, koji je bio treći u utrci. Schumacher ga nije propustio na drugo mjesto jer mu ni to ne bi bilo dovoljno jer je Finac imao više pobjeda.

 

Prije pet godina Hamilton je bio vodeći do Brazila, tamo je pobjedio Kimi Räikkönen, Britanac tek peti. Finac je na kraju imao bod prednosti. 

 

I posljednja slična utrka se vozila prije dvije godine u Dubajiu. Alonso je imao osam bodova više od Webbera, 15 ispred Vettela. Jedan odlazak u boks i raspoloženi Petrov su zaustavili Alonsa ali i Webbera, prvak je po prvi put postao Sebastian Vettel. Španac je ostao četiri boda kratak.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti