Stoner slavio u Le Mansu
Casey Stoner

Australac osjetio slast pobjede i u Francuskoj

Stoner slavio u Le Mansu

M. Maksimović

Australac Casey Stoner je pobjednik utrke u klasi Moto GP na VN Francuske koja se danas vozila u Le Mansu.Stoner je ostvario svoju 32.pobjedu u karijeri,drugu ove sezone, ali prvu u Francuskoj.

Danas je Casey odradio sjajan posao,u drugom krugu je pretekao Danija Pedrosu nakon čega je počeo polako stvarati prednost u odnosu na prve pratitelje.Ključni detalj za konačni rasplet utrke se dogodio u 18.krugu nakon duela Marca Simoncellija i Danija Pedrose.Talijan je prošao Španjolca koji je uzvratio, a kada je Simoncelli krenuo o novi napad, ušao je u putanju kretanja vozača Honde koji je izletio sa staze.U padu je Pedrosa zaradio neugodnu povredu preloma ključne kosti.Simoncelli je zbog kazne morao proći kroz boks što ga je koštalo postolja.

Borbu za drugo mjesto su vodili Valentino Rossi i Andrea Dovizioso, a kao pobjednik je izašao vozač Repsol Honde.Nakon četiri utrke vodeći čovjek ukupnog poretka je Jorge Lorenzo sa 78 bodova,Casey Stoner na drugom mjestu ima 66, dok je treći Dani Pedrosa sa 61.

U klasi Moto2 Marc Marquez je prvi prošao ciljem.Španjolac je u prva tri nastupa razočarao, ali je danas potvrdio da nije slučajno prošle godine ubjedljivo bio najbolji u klasi do 125 kubika.Drugi je Yuki Takahashi, a treći Stefan Bradl iz Njemačke.Bradl je za sada najbolji u ovoj klasi sa 77 bodova,Julian Simon je drugi ima 49 bodova,bod više od Andree Iannonea.

Prvu pobjedu ostvario je i šesnaestogodišnji Španjolac Maverick Vinales (Aprilia) u klasi do 125 ccm. Drugo i treće mjesto osvojili su njegovi sunarodnjaci Nicolas Terol (Aprilia) i Efren Vazquez (Derbi). U ukupnom poretku vodi Terol (95) ispred Nijemca Sandra Cortesea (59) i Francuza Johanna Zarca (53).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.