Susie Wolff u bolidu Williamsa

Tri mjeseca nakon nesreće De Villote

Susie Wolff u bolidu Williamsa

M. Maksimović

Susie Wolff, supruga Williamsovog suvlasnika Toto Wolffa, napokon se našla u bolidu Williamsa. Susie je još tamo u aprilu mjesecu izabrana kao "razvojna vozačica", a svoju priliku je dobila na legendarnoj stazi u Silverstoneu. 

Odvozila je 100 kilometara te je postala tek četvrta vozačica koja se našla u bolidu Formnule 1 posljednjih 10-tak godina. Prije Susie tu je bila Maria de Villota, Španjolka koja je teško stradala u julu mjesecu. De Villota je vozila za ekipu Marrusije, a u nesreći koja joj se dogodila ostala je bez oka.

 

''Bile smo u kontaktu, prije određenog vremena smo razgovarale. Rekla mi je da na stazi vozim za nas dvije.Ona je jedna nevjerovatna žena,nevjerovatna osoba, velika inspiracija. Dugo vremena sam se pripremala za ovaj dan, dugo sam sanjala i napokon sam se našla u bolidu Formule 1'', izjavila je Susie Wolff. 

 

Posljednja Britanka u bolidu Formule 1 bila je Katherine Legge koja je testirala za Minardi u Italiji 2005. godine. Pet žena je ukupno bilo prijavljeno za utrke Formule 1, ali su se samo dvije kvalifikovale.

Italijanka Lella Lombardi je vozila na 12 trka od 1974. do 1976. godine, te Maria Teresa de Filippis koja se tri puta našla na startu. U ovom društvu se našla i Sarah Fisher. Susie Wolff je u svojoj karijeri do sada nastupala u Britanskoj Formuli 1, odnosno Formuli Renault, dok je u DTM-u prisutna od 2006. godine i još uvijek nije osvojila niti boda.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije