Todt umjesto Mosleya

Promjena na čelu FIA-e

Todt umjesto Mosleya

A. Beganović

Francuz Jean Todt naslijediće Maxa Mosleyja na mjestu predsjednika Svjetske automobilstičke federacije (FIA).

Bivši prvi čovjek Ferrarija je za protivkandidata imao Finca Arija Vatanena, bivšeg svjetskog reli šampiona, ali je nakon glasanja u sjedištu vladajućeg tijela Formule 1 u Parizu, odlučeno da on vodi FIA u narednom četvorogodišnjem mandatu. U zvaničnom saopštenju FIA kaže se da je Todt dobio 135 glasova u odnosu na Vatanenovih 49, dok je 12 članova bilo uzdržano.

Tokom kampanje Todt je dobio podršku Mosleyja, prvog čovjeka Formule 1 Bernie Ecclestonea i rekordera po broju titula u šampionatu Formule 1 Michaela Schumahera. S druge strane, Vatanen, bivši član Evropskog parlamenta, je želio da se distancira od Mosleyja i želio je da krene od početka.

Mosley je na čelu FIA bio od 1993. godine, a njegovu vladavinu obilježili si mnogi skandali i u Formuli 1, ali i njegovom privatnom životu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.