Uskoro ograničenje korištenja radio veze

Vozači moraju voziti sami

Uskoro ograničenje korištenja radio veze

Teme:

Na sastanku Strateške Grupe Formule 1 između ostalog govorilo se i o smanjenju radio komunikacije između ekipa i vozača. Još ranije neke ekipe su od FIA to isto zatražile. Većina smatra kako bi FIA trebala pronaći neko rješenje po tom pitanju jer prema njihovom mišljenju to utiče na gledanost Formule 1.

Između ostalog, govorilo se o tome kako vozači na određeni način postaju " lutke" koje samo prate instrukcije koje dolaze sa pitwalla. Postoji zabrinutost jer se vozači sve više oslanjaju na informacije svojih timova. Naravno, neće doći do zabrane korištenja radio veze, ali određeno ograničenje nije isključeno.

Timski radio neće u potpunosti biti zabranjen jer neke poruke doprinose uzbuđenju ali one koje utiču
na poboljšanje performansi neće proći budući da krše članak 20.1 sportskog pravilnika Formule 1 koji kaže da vozač bolid mora voziti sam i bez pomoći.

Šef McLarena Eric Boullier za Autosport je rekao da vjeruje da će zabrana nekih informacija preko timskog
radija poboljšati sport.

“FOM bi to mogao isključiti ili filtrirati. Ali zašto ne uvesti još jedno pravilo koje će pojednostavniti stvari i dopustiti vozaču da se malo više sam izrazi? Naravno da je to bolje " mišljenja je Boullier

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.