Uvedena nova pravila za Moto GP
Pravila se većinom odnose na vožnju u kišnim uslovima i to nakon što smo gledali pravu konfuziju u Valenciji ove godine.

Bit će zanimljivo naredne sezone

Uvedena nova pravila za Moto GP

Teme:

Gran prix komisija koja je zadužena za određivanje pravila u Moto GP šampionatu donijela je nekoliko odluka o promjeni pravila koje će se početi primjenjivati od početka naredne sezone.

Većina promjena se odnosi na vožnju, odnosno trku po kišovitim vremenskim uslovima. Podsjetimo, na kraju prošle sezone smo u Valenciji gledali jednu prilično zbunjujuću trku po kiši gdje su neki vozači ponovo startali u drugom dijelu trke iako su u prvom ispali, odnosno izletjeli sa staze.

Ipak, sada je odlučeno da će tek nakon potvrde stjurada na stazi biti odlučeno ko je zapravo još uvijek učesnik trke, odnosno aktivan vozač i ko je završio trku prije nego što se desi ponovni start. Aktivnim vozačima će se smatrati oni koji u trenutku prekida trke budu na stazi ili pokušavaju ponovo pokrenuti svoj motor pored staze kako bi se vratili u trku. Vozači koji su pali tokom trke imat će pravo na pomoć kako bi vratili motor na stazu.

Osim toga, odlučeno je da će vozači tokom naredne sezone imati 13 guma za kišu što je povećanje za dva u odnosu na dosadašnju praksu. Od pomenutih 13, imat će pravo na šest prednjih i sedam zadnjih pneumatika.

Bit će promjena i u pogledu toga koji vozač se smatra za vozača koji je uspješno završio trku, odnosno prošao kroz cilj. Do sada je to bio vozač koji je imao kontakt sa svojim motociklom prilikom prolaska kroz cilj, a od sada će za završetak trke jednostavno biti dovoljno da vam prednji kraj motora prođe kroz cilj ili jedan dio tijela.

Također, ukoliko neki vozač bude kažnjen propuštanjem drugog vozača zbog preticanja dok je istaknuta žuta zastavica, vozač će o tome biti obavješten na tabli istaknutoj na liniji cilja najkasnije tri kruga nakon što je odlučeno da je kažnjen (do sada je granica bila pet krugova).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi