Velika pobjeda Alonsa, sjajni Perez drugi

Nakon sjajne utrke u Sepangu

Velika pobjeda Alonsa, sjajni Perez drugi

M. Maksimović

Fernando Alonso je pobjednik utrke za VN Malezije. U nekim drugim vremenima, njegova pobjeda bi bila nešto sasvim normalno, a danas je pravi mali podvig. Španjolac je startao kao deveti i na kraju je stigao do 28.pobjede u karijeri.

Drugo mjesto je osvojio fenomenalni Meksikanac sergio Perez u Sauberu, dok je treći završio Lewis Hamilton. Ova tri vozača su kreirala poredak u vrhu današnje izuzetno zanimljive utrke za VN Malezija.

 

 

Kiša koja je počela padati nekih 15-tak minuta prije početka utrke je dodatno zakomplikovala situaciju na stazi. Lewis Hamilton je poveo utrku ispred Jensona Buttona i Marka Webbera. četvrti je bio Vettel, peti Alonso, šesti Raikkonen. Najveći gubitnik na startu je bio Michael Schumacher kojeg je zakačio Romain Grosjena što je na kraju se ispostavilo skupo koštalo vozača Mercedesa.

 

 

Kiša je u ranoj fazi utrke počela padati sve jače, pa je staza vrlo brzo bila pod vodom. Uskoro se na stazi pojavio safety car, a nakon devet krugova je utrka prekinuta. Uslijedila je pauaza koja je trajala nešto više od sat vremena, a onda je utrka nastavljena.

 

Opet je krenulo od safety cara, a prava uzbušenja su uslijedila nakon 14.kruga. Vozači su krenuli u boks, uslijedile su izmjene u poretku. Jenson Button je naletio na Karthikeya, stradalo je prednje krilo, morao je ponovo u boks. Dva kruga kasnije, utrku je poveo Fernando Alonso ispred Sergia Pereza i Lewisa Hamiltona. Malo ko je mogao očekivati i da ćemo na kraju imati upravo takav poredak na postolju, ali dogodilo se.

 

Nova uzbuđenja na stazi su uslijedila sedam krugova kasnije, kada redom Vettel, Raikkonen i Webber prolaze Rosberga, a poklon nakon greške Masse koristi i Di Resta u 29.krugu. U 40.krugu je uslijedila nova serija ulazaka u boks, bolidi su na gumama za suho, ali nema promjena na vrhu iako je Perez izgubio nekih pet sekundi u boksu.

 

Sebastain Vettel je držao četvrto mjesto, Webber peto, a povratnik Raikkonen šesto.U 47.krugu je opet u centru pažnje Indijac Karthikeyan. Sada je stradao aktuelni svjetski prvak, tačnije pukla je njegova zadnja lijeva guma.Perez je poslušao savjete iz boksa iz nije do kraja riskirao iako je bio blizu. U jednom trenutku je otišao preširoko, ali nije izgubio drugo mjesto.

 

 

Pastor Maldonado je ostao bez bodova krug prije kraja, ovaj put zbog kvara na motoru, pa je Michael Schuamcher uhvatio jedan bod. Webber je na kraju bio četvrti, dok je Raikkonen odradio još jednu vrlo dobru utrku, bio je peti. Nastup u Maleziji će kao svoju najbolju utrku pamtiti Bruno Senna (šesti), Paul di Resta (sedmi), baš kao i osmi Vergne. Force Indija je imala i drugog vozača u bodovima, a to je Nico Hulkenberg koji je završio na devetom mjestu.

 

1.Fernando Alonso  (Špa,Ferrari)  2h44:51.812

2.Sergio Perez     (Mex,Sauber-Ferrari)   + 2.263

3.Lewis Hamilton   (VBR,McLaren-Mercedes) + 14.591

4.Mark Webber     (Aus,Red Bull-Renault) + 17.688

5.Kimi Raikkonen   (Fin,Lotus-Renault)  + 29.456

6.Bruno Senna        (Bra,Williams-Renault) + 37.667

7.Paul Di Resta      (VBR,Force India-Mercedes) + 44.412

8.Jean - Eric Vergne   (Fra,Toro Rosso-Ferrari) + 46.985

9.Nico Hulkenberg    (Nje,Force India-Mercedes)  + 47.892

10.Michael Schumacher  (Nje,Mercedes)  + 49.996

11.Sebastian Vettel     (Nje,Red Bull-Renault) + 1:15.527

12.Daniel Ricciardo    (Aus,Toro Rosso-Ferrari) +  1:16.800

13.Nico Rosberg      (Nje,Mercedes)  +  1:18.500

14.Jenson Button      (VBR,McLaren-Mercedes) +  1:19.700

15.Felipe Massa     (Bra,Ferrari) +  1:39.300

16.Vitaly Petrov    (Rus,Caterham-Renault)  + 1 krug

17.Timo Glock       (Nje,Marussia-Cosworth) +  1 krug

18.Heikki Kovalainen  (Fin,Caterham-Renault)  + 1 krug

19.Pastor Maldonado   (Ven,Williams-Renault) + 2 kruga

20.Charles Pic        (Fra,Marussia-Cosworth)  + 2 kruga

21.Narain Karthikeyan  (Ind,HRT-Cosworth)  +  2 kruga

22.Pedro De la Rosa    (Špa,HRT-Cosworth) + 2 kruga

Odustali:

Kamui Kobayashi  (Jap,Sauber-Ferrari) 47 krug

Romain Grosjean  (Fra,Lotus-Renault)  4 krug

 

Ukupni poredak:

1.Fernando Alonso  (Špa,Ferrari) 35

2.Lewis Hamilton (VBR,McLaren-Mercedes) 30

3.Jenson Button (VBR,McLaren) 25

4.Mark Webber (Aus,Red Bull) 24

5.Sergio Perez (Mex,Sauber) 22

6.Sebastian Vettel (Nje,Red Bull) 18

 

Poredak konstruktora:

1.McLaren Mercedes 55 

2.Red Bull Renault 42

3.Ferrari 35

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.