Vettel pobijedio u Maleziji

Utrka koja to nije bila u završnici

Vettel pobijedio u Maleziji

M. Maksimović

Sebastian Vettel pobjednik VN Malezije. Svjetski prvak je slavio ispred danas odličnog Marka Webbera i Lewisa Hamiltona. Kako se moglo i očekivati gume, i njihov izbor su opet bile u centru pažnje.

Za razliku od Australije, većina ekipa se odlučila za četiri ulaska u boks. S obzirom da je pola sata prije početka utrke padala kiša, staza je na pojedinim dijelovima mokra, pa se krenulo sa Intermediate gumama. Vettel je poveo utrku, Alonso je bio poprilično agresivan, došlo je do kontakta sa bolidom svjetkog prvaka, što ga je koštalo otećenog prednjeg krila. Nije otišao u boks i u drugom krugu krilo potpuno puca i Alonso odustaje. Nevjerovatna pogreška, jer je Španac  jednostavno morao zamijeniti prednji kraj bolia.

 

Felipe Massa je pao šesto mjesto, Webber se probio na drugo, iza njega je bio Lewis Hamilton, drugi vozač Mercedesa, Nico Rosberg je prošao Jensona Buttona. Več nakon petog kruga krenulo se sa ulascima u boks, prvi su tamo bili Vettel i Massa, dok je Lewis Hamilton prvo ušao u svoj stari, McLarenov, ali je na vrijeme shvatio grešku. Vergne je prilikom izlaska iz boksa naletio na Charlesa Pica.

 

Webber se našao na prvom mjestu i tu se zadržao do dvadesetog kruga kada uzima medium gume, vrlo brzo prvih deset vozača je odradilo drugo zaustavljanje. Velike probleme imali su vozači Force Indije u svom boksu, stvari su loše funkcionisale što je skupo koštalo Di Restu i Sutila. Nakon dva zaustavljanja, Vettel je smanjio zaostatak za Webberom, dok su istovremeno bolidima Red Bulla približavali oni Mercedesa. Hamilton tada uzima medium gume, Webber i Vettel ponovo idu u boks,

 

Button preuzima vodstvo, Sebastina Vettel je pao u poretku iza Hamiltona. Button je pokušao stvoriti određenu prednost, ali se nakon loše reakcije ljudi u boksu, mogao pozdraviti sa dobrim rezultatom.

 

Četrnaest krugova prije kraja vozači vodeće četvorke idu u boks, nakon čega imamo sjajne duele timskih kolega. Prvo smo gledali orkšaj Vetteal i Webbera a onda i Hamiltona i Rosberga. A onda su stigle timske naredbe Webberu odnosno Rosbergu da ''ostave na miru'' Vettela odnosno Hamiltona. upravo su te naredbe pokvarile završnicu utrke. 

 

Činjenica jeste da su Vettel i Hamilton prvi vozači u svojim ekipa, ali isto tako Webber i Rosberg su danas imali svoju priliku, dobro su vozili i nije bilo potrebe da se kalkuliše jer je ovo tek druga utrka sezone. Lica vozača, pogotovo Webbera koji su se našli na postolju su dovoljno rekla. Nico Rosberg je ostao bez postolja, a bodove su osvajali Massa, Grosjean, Raikkonen, Hülkenberg, Perez i Jean-Eric Vergne.

 

Rezultati VN Malezije:

1.Sebastian Vettel (Nje,Red Bull) - 1:38:56,681 

2.Mark Webber (Aus,Red Bull) +4.2

3.Lewis Hamilton (VBR,Mercedes) +12.1

4.Nico Rosberg (Nje,Mercedes) +12.6

5.Felipe Massa (Bra,Ferrari) +25,6

6.Romain Grosjean (Fra,Lotus) +35,5

7.Kimi Räikkönen (Fin,Lotus) +48,4

8.Nico Hülkenberg (Nje,Sauber) +53,0

9.Sergio Perez (Mex,McLaren) +72,3

10.Jean-Eric Vergne (Fra,Toro Rosso) +87,1

11.Valtteri Bottas (Fin,Williams) +88,6

12.Esteban Gutierrez (Mex,Sauber) +1 krug

13.Jules Bianchi (Fra,Marussia) +1 krug

14.Charles Pic (Fra,Caterham) +1 krug

15.Giedo van der Garde (Hol,Caterham) +1 krug

16.Max Chilton (VBR,Marussia) +2 kruga

Odustali:

Jenson Button (VBR,McLaren) - 54. krug

Daniel Ricciardo (Aus,Toro Rosso) -52. krug

Pastor Maldonado (Ven,Williams) - kvar u 47. krug

Adrian Sutil (Nje,Force India) - kvar u 29. krug

Paul di Resta (VBR,Force India) - kvar u 24. krug

Fernando Alonso (Špa,Ferrari) - izletio u 2. krug

 

Ukupni poredak:

1.Sebastian Vettel (Nje,Red Bull) 40 

2.Kimi Räikkönen (Fin,Lotus) 31

3.mark Webber (Aus,Red Bull) 26

4.Lewis Hamilton (VBR,Mercedes) 25

5.Felipe Massa (Bra,Ferrari) 22 

 

Ukupni poredak konstruktora:

1.Red Bull - Renault 66 

2.Lotus 40 

3.Ferrari 40 

4.Marcedes 37

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.