Vettel slavio u Singapuru

VN Singapura

Vettel slavio u Singapuru

M. Maksimović

Sebastian Vettel je pobjednik utrke za Veliku nagradu Singapura.

Aktuelni svjetski prvak je uložio maksimalne napore tokom cijelog vikenda u Singapuru i na kraju se našao na vrhu pobjedničkog postolja. Tek drugi put ove sezone, prvi nakon VN Bahraina.

Drugo mjesto je pripalo Jensonu Buttonu koji je zaostao osam sekundi, dok je treći Alonso sa 15 sekundi slabijim vremenom. Sama utrka u Marina Bayu ponudila je dosta uzbuđenja, puno više preticanja nego što je to bilo ko mogao očekivati na jednoj uličnoj stazi.

Preticalo se puno, na mjestima gdje ima prostora, ali i tamo gdje nema. Safety car je dva puta u kratkom periodu izlazio na stazu, nekoliko vozača se našlo pod istragom nakon završetka utrke.

Utrku je poveo Lewis Hamilton ispred Sebastiana Vettela i Jensona Buttona, dok je Pastor Maldonado pao na četvrto.Alonso je bio peti, Di Resta šesti. Prvi je u boks ušao Mark Webber već u devetom krugu, dok je Vettel izgubio nešto vremena u odnosu na Buttona.

Od 11. kruga je krenula serija ulazaka u boks. U 23. krugu muk u pitlineu McLarena, Lewis Hamilton je morao odustati zbog tehničkog kvara. Deset krugova kasnije, Vettel je mogao odahnuti. Safety car je izašao prvi put na stazu, Pastor Maldonado, odnosno njegov Williams nije izdržao, završio je u garaži.

Pet krugova je safety car proveo na stazi, ali se vratio vrlo brzo. Sergio Perez i Jean Eric - Vergne su bili u duelu, Michael Schumacher je žestoko naletio na vozača Toro Rossa i utrka je ponovo usporena.

Upravo zbog dva izlaska safety cara, utrka je vožena dva sata, ili dva kruga manje od planiranog. Vettel se nakon toga izdvojio na vrhu, Button i Alonso ga nisu mogli ugroziti, pa je svjetski prvak proslavio svoju 22.pobjedu u karijeri.

Rezultati VN Singapura:

1.Sebastian Vettel (Nje,Red Bull-Renault) 2h00:26.144
2.Jenson Button (VBR,McLaren-Mercedes) + 8.959
3.Fernando Alonso (Špa,Ferrari) + 15.227
4.Paul Di Resta (VBR,Force India-Mercedes)+ 19.063
5.Nico Rosberg (Nje,Mercedes) + 34.759
6.Kimi Raikkonen (Fin,Lotus-Renault) + 35.700
7.Romain Grosjean (Fra,Lotus-Renault) + 36.600
8.Felipe Massa (Bra,Ferrari) + 42.800
9.Daniel Ricciardo (Aus,Toro Rosso-Ferrari) + 45.800
10.Mark Webber (Aus,Red Bull-Renault) + 47.100
11.Sergio Perez (Mex,Sauber-Ferrari) + 50.600
12.Timo Glock (Nje,Marussia-Cosworth) + 1 krug
13.Kamui Kobayashi (Jap,Sauber-Ferrari) + 1 krug
14.Nico Hulkenberg (Nje,Force India-Mercedes) +1 krug
15.Charles Pic (Fra,Marussia-Cosworth) + 1 krug
16.Heiki Kovalainen (Fin,Caterham-Renault) + 1 krug
17.Pedro De la Rosa (Špa,HRT-Cosworth) + 1 krug
18.Bruno Senna (Bra,Williams-Renault) + 2 kruga
19.Vitaly Petrov (Rus,Caterham-Renault) + 2 kruga

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.