Webber protiv utrke u Bahreinu

Webber protiv utrke u Bahreinu

Edmir Škorić

Australac Mark Webber izjavio je da je protiv odluke da se Velika nagrada Bahreina ipak vozi ove sezone u Formuli 1 te da vjeruje da ona neće biti održana.

Utrka na stazi "Sakir" odgođena je zbog nereda u toj zemlji, ali je u petak donesena odluka da bude vraćena u kalendar i vozit će se 30. oktobra.

"Iako je odluka već donesena, bit ću veoma iznenađen ako Velika nagrada Bahreina uopće bude vožena ove godine", rekao je vozač Red Bulla.

"Po mom mišljenju, ovaj sport je trebalo da zauzme mnogo čvršći stav još početkom godine, a ne da se donošenje odluke stalno odgađa uz nadi da će utrka ponovo moći da se zakaže. To bi poslalo veoma jasnu poruku o stavu Formule 1 o stvarima koje su važne, kao što su ljudska prava", dodao je Webber.

Utrkom u Bareinu trebalo je da započne ova sezona, ali je takmičenje nekoliko sedmica ranije odgođeno. Svjetska automobilska federacija (FIA) u petak je donijela odluku da utrka bude zakazana za 30. oktobar, a da se premijerna Velika nagrada Indije pomjeri za decembar.

"Očigledno je da su se umiješane strane mučile da donesu odluku, ali osjećam da je bila pogrešna. Voljeli to ili ne, Formula 1 i sport uopće nije iznad socijalne odgovornosti i savjesti. Nadam se da će se Formula 1 vratiti u Bahrein jednog dana, ali sada nije pravi trenutak. Kao takmičar, ne osjećam da je u redu da odem tamo i da vozim, kada je jasno da će to dovesti do tenzija među ljudima u toj zemlji. Ne razumijem zašto ovaj sport želi da se stavi u tu poziciju", nagasio je Webber.

Na mnogim internet portalima pojavila se peticija na kojoj se od timova traži da bojkotuju utrku, a do subote njoj se priključilo više od 400.000 ljudi širom svijeta. Asocijacija timova Formule 1 (FOTA) u petak je objavila da trenutno procjenjuje situaciju.

"Odluku FIA ćemo razmotriti, a zajednički stav ćemo naknadno objaviti", navodi se se u saopćenju FOTA-e.

Na čelu FOTA-e trenutno se nalazi šef McLarena Martin Whitmarsh, a zanimljivo je da je najveći dioničar u njegovom timu kompanija Mumtalakat iz Bahreina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.