WRC cirkus seli se u Meksiko

WRC cirkus seli se u Meksiko

E. Čaušević

Ovog vikenda u Meksiku se vozi posljednja runda Svjetskog reli prvenstva uoči dolaska WRC elite u naše susjedstvo. Pet vozača bori se za lidersku poziciju u ukupnom poretku.

Nakon uzbudljive jurnjave u Monaku i Švedskoj, najbolji reli vozači današnjice svoje će umijeće ponovo demonstrirati od 15. do 19. marta u Meksiku. Povratak je to na meksički šljunak nakon tri godine izbivanja. Do sada su pobjede najčešće odnosili Sebastien Ogier i Sebastien Loeb, svaki po šest puta, dok mladi lavovi ovdje još uvijek čekaju na svoju prvu pobjedu. Radi se i o posljednjoj stanici prije nego što WRC dođe najbliže nama, u susjednu Hrvatsku, a uzbudljiva utka očekuje nas i jer čak pet vozača može povesti u poretku nakon Meksika.

Nakon što je prošle sezone mladi Kalle Rovanperä dominirao WRC-om i uvjerljivo osvojio naslov prvaka, u 2023. godini čini se da je naišao na žestoku konkurenciju. Ott Tänak napravio je sjajnu odluku prelaskom u M-Sport Ford, što je rezultiralo pobjedom već na švedskom snijegu i ledu. Estonac je odličan i po makadamu, pa možemo očekivati njegovo opasno izdanje u Meksiku. Kad se sjetimo da se prošle sezone u Hyundaiju borio do posljednjeg brzinca za pobjedu u Hrvatskoj, jasno je da svjetski prvak iz 2019. godine ima potencijal vratiti se na WRC tron.

Opis nije dostupan.

Što se Rovanpere tiče, on još uvijek čeka na pobjedu ove sezone, ali vrijedno skuplja bodove i čeka svoju priliku za volanom Toyote Yaris, koja je izgledala impresivno u Monte Carlu, ali je pokazala i dosta slabosti na švedskom sjeveru. Sad se dvoboj Toyote i M-Sport Forda nastavlja na podlozi na kojoj još nije bilo vožnje ove sezone, upravo s Fincem i Estoncem kao glavnim kandidatima za mjesta na pobjedničkom postolju.

Kao i prethodnih sezona, vječni viceprvak Thierry Neuville niže visoke plasmane i drži se u samom vrhu ukupnog poretka Svjetskog reli prvenstva. Njegov Hyundai i20 djeluje puno bolje nego što je izgledao prošle sezone, a Neuville itekako želi trijumfom skočiti na prvo mjesto u WRC-u uoči nastupa u Hrvatskoj, gdje bi na asfaltu definitivno trebao biti kandidat za osvajanje prvog mjesta.

Oglasi

Povratak na vrh priželjkuje i Elfyn Evans. U Meksiku Velšanin nikad nije pobijedio, ali ima ponešto uspjeha na makadamu iz prošlosti i pokušat će iskoristiti svoje iskustvo ovog vikenda, kao i potencijal koji Toyota pokazuje posljednjih godina na šljunku.

Borbe za vrh definitivno se ne odriče ni Craig Breen, koji je nakon niza prosječnih rezultata napokon zablistao u Švedskoj, gdje je osvojio drugo mjesto. Njegov prelazak u Hyundai bio je jednako dobar potez kao i prelazak Tänaka u M-Sport Ford pa ga možemo u Meksiku očekivati u samom vrhu poretka, a možda i u borbi za pobjedu.

Opis nije dostupan.

Dok se nabrojani vozači bore za naslov prvaka, Sebastien Ogier dolazi u Meksiko sa samo jednom misijom. Legendarni 39-godišnji Francuz nada se svojoj sedmoj pobjedi na meksičkom šljunku, kojom bi na još jednom reliju preskočio Sebastiena Loeba i ostao sam na vrhu ljestvice. Da Ogier nije zaboravio voziti WRC jurilice potvrdio je već u Monte Carlu, gdje je s lakoćom pobijedio. Iako će propustiti većinu utrka u 2023. godini svejedno bi se mogao naći pri vrhu poretka vozača, ako upiše pobjedu ovog vikenda u Meksiku.

U svakom slučaju, čeka nas mnogo uzbuđenja u meksičkim planinama smještenima u blizini grada Leon, gdje će se voziti treća WRC utrka ove sezone. Najbolji trenuci svakog dana mogu se pratiti besplatno na RED BULL TV.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi