WRC: Esapekka Lappi blizu pobjede u Finskoj

Finci na prve tri pozicije

WRC: Esapekka Lappi blizu pobjede u Finskoj

Teme:

Esapekka Lappi vozi svoju tek četvrtu utrku na najvišem nivou, a pretposljednju etapu rallyja u Finskoj je, u svojoj Toyoti Yaris, završio sa 49.1 sekundom prednosti ispred Teemua Suninena.

I Lappijev timski kolega Jari-Matti Latvala je imao solidan nastup sve dok se njegov Yaris nije pokvario. Naime, Latvala je pobijedio u prvih pet, od ukupno osam, mjerenja vremena i istopio Lappijevu prednost od prethodnog dana, te na kraju ostvario prednost od 8.5 sekundi u odnosu na timskog kolegu.

Ipak, njegove nade u četvrtu pobjedu na "domaćem terenu" su okončane kada su se na njegovoj Toyoti Yaris pojavili problemi s elektronikom, te je morao zaustaviti automobil.

To je omogućilo Lappiju da lagano dođe do pobjede na današnjoj etapi i u završni dio utrke uđe sa velikom prednošću.

Iza Lappija se vodi velika borba za podij, i to između Suninena i Juhoa Hanninena. Hanninen je ovog popodneva polomio anti-roll bar na svom Yarisu i završio na trećoj poziciji, dok je Suninen poslije današnje etape drugi.

Na četvrtoj poziciji se našao Elfyn Evans sa samo 1.3 sekunde zaostatka, dok je Craig Breen trenutno peti. Therriy Nauville jedan od kandidata za titulu WRC rally šampiona, koji pokušava iskoristiti odsustvo trenutno vodećeg u ukupnom poretku, Sebastiana Ogiera, zadnju etapu dočekuje na petoj poziciji.

Poredak rallyja u Finskoj:

1. E Lappi / J Ferm (Toyota Yaris) - 2hr 13min 02.7sec 

2. T Suninen / M Markkula (Ford Fiesta) + 49.1sec  

3. J Hänninen / K Lindström (Toyota Yaris) + 53.4sec 

4. E Evans / D Barritt (Ford Fiesta) + 54.7sec 

5. C Breen / S Martin (Citroën C3) + 1min 16.9sec 

6. T Neuville / N Gilsoul (Hyundai i20) + 1min 31.6sec 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti