WRC: Ogier se približava petoj tituli

Uskoro počinje prva etapa relija u Velsu

WRC: Ogier se približava petoj tituli

Uskoro će početi prva etapa relija u Velsu, a Sebastien Ogier će imati šansu da osigura petu titulu prvaka FIA Svjetskog reli prvenstva u nizu.

Ogier je posljednje četiri sezone neporažen u blatnjavim šumama Velsa, pa je i ovaj put veliki favorit za trijumf.

Rekordna, peta pobjeda u Velsu bi značila i potvrdu nove titule u prvenstvu, ali možda donijela i "duplu krunu" na domaćem terenu za M-Sport World Rally tim.

Nova pobjeda Sebastiena Ogiera bi donijela i prvu titulu u poretku konstruktora za ovaj britanski tim još od 2007. godine. Bio to i veliki trijumf tima koji je u privatnom vlasništvu nad ekipama iza kojih stoje tri velike svjetske automobilske kompanije.

"Ovo bi mogla biti zaista specijalna utrka za tim, ali ne želimo previše razmišljati o tome. Želimo se samo fokusirati na uživanje u ovom reliju i pokušati upisati najbolji mogući rezultat", izjavio je Ogier.

Sebastien Ogier trenutno ima 37 bodova prednosti, u ukupnom poretku, nad kolegom iz ekipe Ottom Tankom, a do kraja su ostale samo još dvije utrke, reli u Velsu, kao i onaj, završni, u Australiji. Treba dodati da se na trećem mjestu, iza Ogiera i Tanaka, nalazi Thierry Neuville, sa bodom zaostatka za drugoplasiranim.

Kako bi i posljednji reli bio zanimljiv, Tanak bi u Velsu morao upisati sedam poena više od Ogiera, dok bi Neuville morao ostvariti prednost od osam poena. Ipak, to će biti izuetno teško s obzirom na Ogierovu dominaciju u Velsu tokom zadnje četiri sezone.

Francuz će večeras imati i još jednu prednost jer će prvi startati, tako da će se njegove gume najbolje "držati" za blatnjavu stazu u Velsu.

Peta titula u prvenstu bi dovela Ogiera na drugo mjesto na vječitoj list najboljih WRC vozača, odmah iza legendarnog Sebastiena Loeba, koji je u periodu od 2004. do 2012. godine osvojio devet titula u nizu.

Prva etapa relija u Velsu starta večeras od 20:00 sati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi