WRC: Uzbudljiva borba i pobjeda Neuvillea
Foto: EPA

Minimalna razlika odlučila pobjednika

WRC: Uzbudljiva borba i pobjeda Neuvillea

M. Šljivak

Belgijanac Thierry Neuville pobijedio je na Reliju Argentina, petoj stanici ovogdišnjeg šampionata svijeta. 

Vozač Hyundaija i20 Coupea je slavio na trci  s vremenom 3:38.10.6 ispred Elfyna Evansa (3:38:11.3) iz Velike Britanije i Estonca Otta Tanaka (3:38.40.5).

Zaista čudesna trka završila je sa trećom najmanjom razlikom u 45-godišnjoj historiji reli šampionata. Neuville je za samo 0.7 sekundi pobijedio Britanca Evansa, koji je imao velikih problema s kočnicama u zadnjoj fazi trke dugoj 16.32 kilometra.

Oba borca cu išla dosta oprezno kroz stjenovitu stazu i na uvodu se činilo kako će Evans stići do pobjede jer je stvorio razliku od tri sekunde. Ipak, kako su mu kočnice pravile probleme, vozač Ford Fieste je udario u most i ispustio razliku, pa je na kraju Neuville stigao do nove pobjede, druge uzastopne ove sezone.

"Dao sam sve od sebe. Imao sam problema s gumama i morao sam ići do krajnjih granica, što mi se na kraju isplatilo", rekao je Neuville.

Emotivno je ispražnjen nakon trke bio Elfyn Evans koji je ispustio pobjedu iz ruku, jer je u završnu fazu ušao s više od minute prednosti.

"Jednostavno sam morao izgubiti nakon toliko problema. Imao sam kontakt s mostom i to je vjerovatno napravilo ključnu razliku. Teško je bilo šta reći nakon što sam ispustio veliku prednost, ali ja sam kriv. Vratiću se još jači u ostatku sezone", rekao je Evans.

U ukupnom poretku WRC šampionata vodi Sebastien Ogier sa 102 boda, a slijede ga Jari-Matti Latvala  sa 86 i Thierry Neuville sa 84 boda.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi