Zbog Verstappena FIA uvodi nova pravila

Verstappen ostaje u Formuli 1

Zbog Verstappena FIA uvodi nova pravila

FIA je reagovala, ali ipak kasno. Nakon što je Toro Rosso angažovao Maxa Verstappena koji ima tek 17 godina, krenula je polemika. Oglasili su se vozači, ekipe, neki tvrde kako je premlad, opet u Toro Rossu kažu da je dovoljno iskusan i tako dalje. Na kraju je FIA odlučila svoje kriterije pooštriti.

Kriterije po kojima Verstappen ne bi mogao voziti, ali hoće jer pravila stupaju na snagu naredne godine. Prema novim pravilima vozači koji žele voziti Formulu 1 morat će imati minimum 18 godina. Potrebnu super licencu od FIA-e će dobiti tek kada osvoje određeni broj poena u juniorskim kategorijama. Takođe, moraju da pređu najmanje 300 km u F1 bolidu i da imaju važeću vozačku dozvolu.

Pomenutih 300 kilometara će morati odraditi u F1 bolidu pri trkačkim brzinama i u periodu od 2 dana. U juniorskim kategorijama moraju imati minimum 40 osvojenih bodova u toku 3 godine. Od naredne godine, novi vozači će morati da odgovaraju na pitanja o sportskim propisima i da ostvare najmanje 80 posto od dvije pune sezone u kvalifikacionim prvenstvima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.