Froome: Nevin sam, želim da se skine ljaga s mog imena

Tvrdi da nije koristio nedozvoljena sredstva

Froome: Nevin sam, želim da se skine ljaga s mog imena

Britanac Chris Froome, jedan od najboljih biciklista svih vremena, pao je na doping testu.

Froome je na doping testu bio pozitivan tokom jedne od najprestižnijih utrka svijeta Vuelte, a u njegovoj mokraći je pronađena previsoka razina salbutamola, lijeka koji se koristi za astmu.

Nakon objavljivanja rezultata testa Froome je u razgovoru za Guardian poručio da je nevin.

"Cjelokupna situacija me je šokirala. Sve ovo se negativno održava na moj ugled. Nisam nikakva nedozvoljena sredstva koristio. Od djetinstva imam problem s astmom, zbog čega koristim lijek salbutamol, ali uvijek sam uzimao dozvoljenu količinu i svi su s tim upoznati", ispričao je Froome, pa dodao:

"Siguran sam da sam sve radio ispravno i zbog toga nemam od čega strahovati. Jedva čekam da se završi proces ispitivanja i da se skine ljaga s mog imena", kaže četevorstruki osvajač Tour de Francea.

Prema pravilima Svjetske antidopinške organizacije, dozvoljena količina salbutamola za sportiste je 1000 nanograma po mililitri, a 32-godišnji Froome je imao dvostruko više, prenose Guardian i Le Monde.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi