Čuveni sportista postao čudovište: Žena ga ostavila, masovno se drogira, pije viski kao vodu...

Snimljen je dokumentarac

Čuveni sportista postao čudovište: Žena ga ostavila, masovno se drogira, pije viski kao vodu...

A. Čaušević

Bivši profesionalni biciklist i pobjednik Tour de Francea Jan Ullrich glavni je akter dokumentarc pod nazivom Plijen u kojem je rasvjetlio izazove s kojima se suočavao, uključujući njegovu borbu s depresijom i ovisnošću. 

"Masovno sam uzimao kokain, pio sam viski kao vodu, sve dok nisam bio blizu smrti", između ostalog je u dokumentarcu kazao Nijemac koji će u decembru proslaviti svoj 50. rođendan

"Najvažnije mi je da ne želim do kraja života tražiti granice, već naprotiv pronaći pravu ravnotežu. Dovoljno sam ispitao granice, i prema gore i prema dolje. To mi više ne treba", kazao je Ulrich koji je očigledno naučio životnu lekciju.

Ullrich je bio fenomenalan talent. Osvojio je amatersko Svjetsko prvenstvo 1993., iste godine kada će njegov budući rival Lance Armstrong osvojio je profesionalno izdanje.

Ulrich je imao problema s alkoholom

Osim Tour de Francea, Nijemac je osvojio i turke Vuelta a Espana i Tour de Suisse, a osvojio je i zlato u olimpijskoj cestovnoj utrci i srebro u olimpijskom kronometru.

Der Kaiser kako mu je bio nadimak bi se često borio s Armstrongom, više puta završavajući drugi. Međutim, njegova se karijera počela rasplitati kada je bio upleten u dopinški skandal te se penzioniosao 2007. godine.

Oglasi

"Bilo bi pogrešno reći da nisam nikoga prevario. Što se mene tiče, bio sam fokusiran na svoje protivnike, ali navijači su očito dio toga", rekao je on.

Njegovi problemi s mentalnim zdravljem i borba s ovisnošću bili su prilično javni. Presuda za vožnju u pijanom stanju i incident s provalom, zajedno sa razdovom od supruge Sare, na kraju su doveli do odlaska na psihijatriju.

Supruga Sara je davno napustila čuvenog biciklistu

Za potrebe dokumentarca, biciklist se vratio na svoj bicikl i ponovno se osvrnuo na neke od svojih nevjerovatnih vožnji iz kasnih 1990-ih i ranih 2000-ih.

"Cilj je bio da se vratim u prošlost, da se vratim na mjesta gdje sam pobjeđivao na velikim utrkama, ali i tamo gdje sam činio greške, zbog čega sam rastao," rekao je.

Ulrich se smatra jednim od najboljih biciklista ikad

"Nadam se da će se gledatelji, navijači i ljudi koji pogledaju dokumentarac moći se staviti na moje mjesto."

"Pomirio sam se sa svojom prošlošću", poručio je Ulrich.

Oglasi