Karla Kustura: "Kada volite ono što radite, sve prepreke se savladaju!"

Nova prvakinja Premijer lige BiH u biciklizmu

Karla Kustura: "Kada volite ono što radite, sve prepreke se savladaju!" · Intervju

S. Mlaćo
Nova prvakinja Premijer lige BiH u biciklizmu je Karla Kustura, rođena Travničanka.

Karla je članica BBK Pulss Sarajevo te iza sebe ima sjajnu sezonu. U konačnom poretku imala je 270 bodova više u odnosu na Lejlu Tanović.

Kustura je državna prvakinja i viceprvakinja Balkana u kadetskoj kategoriji, a za SportSport.ba govorila je o prethodnoj sezoni, te planovima za budućnost, ali i o samoj ljubavi prema biciklizmu.

“Sretna sam što sam osvojila Premijer ligu za 2021. godinu. Vozila sam svih deset utrka, bilo je dosta zahtjevno i zadovoljna sam svojim uspjehom“, prve su riječi mlade biciklistkinje, koja već na 'prvu' ostavljam dojam veoma kulturne, te ambiciozne osobe pune motiva i želje za uspjehom.

O Lejli Tanović, svojoj najvećoj konkurentici, ima samo riječi hvale.

“Za Lejlu mogu reći da je vrhunska sportistkinja i dobra prijateljica“.

Rano je zavoljela bicikl, a prisjetila se i prvih utrka.

Oglasi

“Učenica sam srednje škole, imam 16 godina, a mogu reći da bicikl vozim od kada sam počela hodati. Moje takmičenje počelo je sa godinu dana starijim bratom dok sam bila baš mala. Bila su to takmičenja ko će prvi odvoziti krug oko kuće, pa smo vremenom pomjerali svoje zamišljene ciljeve, npr. do raskrižja, do vrha obližnjeg brda i slično. Prvo takmičenje na kojem smo nas dvoje startali bilo je XCM Vlašić 2019. gdje je on došao na cilj osmi kod muškaraca, a ja druga kod žena.Tu počinje neka moja takmičarska priča i naredne godine startam u bicikističkom klubu Tempo iz Viteza koji je te godine i osnovan. U 2021. godini nastavljam u biciklističkom klubu Puls iz Sarajeva i ovom prilikom svima njima se zahvaljujem na podršci“.

Ističe da vrijedno trenira.

“Treninzi su zaista bitni, jer se kaže da na treninzima osvajamo medalje, a na takmičenjima samo idemo po njih. Treniram šest dana sedmično, treninzi su moj način života. Dosta bitna stavka je i ishrana. Radim, treniram i učim, svake godine moje znanje o biciklizmu je bogatije“.

Kustura: Osvojila 770 bodova

Porodica je najveća podrška za ovu mladu sportistkinju.

Oglasi

“Moja najveća podrška je moja porodica i znam da bez njih ne bih uspjela. Sa porodicom idem na takmičenja, na treninge, biciklizam je velika stavka i u budžetu moje porodice. Uzora nemam, vjerujem u Boga, te vjerujem da uz rad i trud, te malo sportske sreće mogu uspjeti“.

Kalendar za narednu godinu nije izašao, ali ima jasne ciljeve.

“Moji planovi su da u 2022. godini izađem na međunarodna takmičenja, Balkansko prvenstvo i UCI utrke. Kalendar još nije izašao, pa nemam detaljan plan“.

Opis nije dostupan.

Biciklizam u BiH i nije toliko popularan, ali ipak sve više dobija pažnju.

“Biciklizam u BiH ide naprijed malim koracima. To je individualni sport, dosta je teže nego u drugim sportovima gdje ima cijela ekipa i kolektiv iza tebe. Biciklizam usklađujem sa školskim obavezama, nekada je to veoma teško. Na takmičenja se vozimo dosta rano, trebam npr. probati stazu, ali i da se kratko odmorim. Zaista je tu dosta odricanja, ali kada volite ono što radite, prepreke se savladaju. Važna stavka u ovom sportu je osim fizičke i psihičke spremnosti ispravan bicikl. To zna biti deprimirajuće kada vam npr. ne radi mjenjač, pa se tijekom utrke dodatno iscrpljujete“.

Za kraj ističe da biciklizam dodatno motiviše, te da može biti prava vodilja uspjeha u životu.

“Biciklizam je dobar sport, dajem vam neki poseban osjećaj, baš kada mislite da ne možete više, nađete još malo snage za još jedno brdo, za još jedan vrh, za još jednu pobjedu. I naravno, budete bolji nego što ste bili jučer“, dodala je na kraju razgovora za SportSport.ba. nova prvakinja Premijer lige BiH u biciklizmu Karla Kustura.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi