Kraj jednog razdoblja: Team Sky napušta biciklizam
Jedan od najdominantnijih biciklističkih timova postojat će još svega godinu dana

Na kraju 2019. godine

Kraj jednog razdoblja: Team Sky napušta biciklizam

S. Bošković

Biciklistička ekipa Sky, koja je u vlasništvu istoimene televizijske kompanije povući će se iz ovog sporta na kraju 2019. godine.

Team Sky postoji devet godina, a ovaj tim stvorio je mnoge šampione i osvajače najvećih biciklističkih utrka poput Tour de Francea, Giro'd Italije i Vuelte, a među najvećim imenima koja su vozila za ovaj tim ističu se Chris Froome, Geraint Thomas i Bradley Wiggins, a svi su oni osvojili trku oko Francuske.

Team Sky je s utrkivanjem počeo 2010. godine, te je odmah došao do osvajanja Toura, a žutu majicu je ponio Wiggins. Nakon toga primat je preuzeo Froom koji je osvojio četiri Toura, a posljednji je osvojio Geraint Thomas. Ukratko, šest od posljednjih sedam trka oko Francuske osvojili su vozački britanskog tima.

Ipak, veliki uspjeh Skyja popraćen je i mnogi kontroverzama oko dopinga, mada ništa nije bilo dokazano.

Is Skyja su izjavi da kontroverze oko dopinga nisu razlog povlačenja, nego da je to prirodni put nakon deset godina saradnje na drumu.

Jeremy Darroch, jedan od direktora grupacije Sky, izjavio je: "Došli smo u biciklizam kako bismo postali elita. Nakon gotovo deset godina ne mogu biti ponosnije nego što sam sad. Uradili smo i postigli mnogo toga za ovaj tim i za britanski biciklizam. No, u 2019. je vrijeme da krenemo drugim putovima. Ovo što smo uradili do samo prije nekoliko godina bio je san. Hvala svima koji su bili uz nas na ovom putovanju i uživat ću u našim posljednjim utrkama".

U ovom trenutku nije poznato šta će se desiti s trenutnim biciklistima Sky ekipe koji imaju ugovor do kraja 2019. godine. Postoji mogućnost da neka druga organizacija preuzme sve vozače, ali i ta da se biciklisti upute u druge brojne timove, a ponuda za njihove usluge sigurno neće nedostajati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi