Zbunjeni dječak ne zna šta da radi: Poznati sportista na postelji, bespomoćno gleda u ženu i sina...

Iza njega je najgore

Zbunjeni dječak ne zna šta da radi: Poznati sportista na postelji, bespomoćno gleda u ženu i sina...

A. Čaušević

Prije nekoliko dana svijet biciklizma je potresla vijest o zdravstvenom stanju Nizozemca Wesleya Kredera koji inače nastupa za ekipu Cofidisa. 

Kreder je ljetos doživio srčani udar dok je spavao u svojoj kući. Tek sada je potvrđen ovaj nemili događaj zbog kojeg će najvjerojatnije morati reći zbogom utrkama ranije nego što je očekivao.

Zdravstveni problemi s kojima se susreću mnogi biciklisti sve su češća pojava, a da je postaopostao je poznat razlog izostanka Wesleyja Kredera s utrka. Imao je ozbiljan srčani problem između 28. i 29. agustua, a potvrdde iz njegovog tima Cofidisa su stigle ovih dana.

"Otišao sam normalno u krevet i sutradan sam se probudio u bolnici", rekao je iskusni biciklista.

Nizozemskom biciklistu se život promijenio preko noći

Tokom noći, dok je spavao, dobio je miokarditis, upalu srčanog mišića. Spasila ga je rodbina te je hitno prevezen u bolnicu u Eindhovenu, dok je bio bez svijesti. Nekoliko dana u bolnici, pregledi i pretrage potvrdili su prvu dijagnozu.

"Bilo je jako čudno naći se u bolnici. Počeo sam se pitati šta se desilo i zašto sam u takvom stanju. Nisam ništa primijetio, onda su mi sve objasnili. Ostao sam u bolnici nekoliko dana."

Oglasi

Vrativši se kući 6. septembra, Kreder je ostao pod detaljnim posmatranjem, dok je oko njega visila najveća engima zašto ga nema na utrkama.

Upitno je da li će Kreder više ikad dobiti dozvolu za utrkivanjem

"Sada se osjećam dobro, ali još uvijek mi je teško pomisliti da sam imao srčani napad. Sada razmišljam samo o tome da se dobro osjećam, šetam, odmorim se i posvetim djeci. Treba mi još vremena da se oporavim."

"Sada je još prerano govoriti o budućnosti, ljekari nisu ništa rekli. Zahvaljujem se porodicama, ljekaru i timu koji su me podržavali, ali nije vrijeme za razmišljanje i planiranje budućnosti. Sada živim u trenutku. Sada sam sretan biti još živ", poručio je on.

Kreder se biciklizmom bavi još od 2007. godine, a najveću pobjedu u karijeri je ostavio prije decenije kada je trijumfovao na utrci Tour de Vendee.

Dugi niz godina je u braku sa suprugom Sabrine, njih dvoje zajedno imaju dva sina i njema sumnje da će Krederu biti najveća podrška tokom oporavka.

Oglasi