33 nova suca i 44 trenera taekwondoa

Održan licencni seminar za trenere i seminar za suce

33 nova suca i 44 trenera taekwondoa

M. Skaka

Tekwondo Savez BiH je tokom ovog vikenda, već osmu godinu za redom, organizirao seminar za sudije, na kojem su licence za suđenje na taekwondo takmičenjima položili kandidati iz 18 klubova sa područja cijele BiH.

Seminar je održan u hotelu Hollywood u Sarajevu, a prisustvovala su 32 kandidata ispred klubova iz Sarajeva, Fojnice, Zenice, Prijedora, Kaknja, Visokog, Usore, Dervente, Tomislavgrada, Livna, Posušja, Srebrenice i Mostara.

Tokom seminara, koji je trajao jedan dan, i sastojao se iz praktičnog i teoretskog dijela, kandidati su imali priliku vježbati sudačku gestikulaciju i terminologiju, upoznati se sa zabranjenim i dozvoljenim radnjama u taekwondo borbi. Također, vježbe su se odnosile i na praktičan način vođenja borbe, posebno reakcija suca u nekim ekstremnim situacijama, izazvanim od strane trenera ili samog borca, tokom borbe. Na kraju drugog dana, voditelj seminara, internacionalni sudac Branko Stanić, organizovao je ispite za sve prisutne kandidate koji su se ogledali kako u teorijskom znanju tako i u praktičnom radu. Svih 32 kandidata su pokazali zavidno znanje i položili ili obnovili sudačke licence.

Kandidati koji su položili za zvanje suca prve klase: Alen Vidojević, Emir Skopljak, Belmir Berberović, Ivan Krajina, Bojan Lalić,
Kandidati koji su položili za zvanje suca druge klase: Mirjana Golub, Dario Stojanović, Ruvejd Bećirević, Zlatan Despot, Hrvoje Jurić, Armin Travančić.
Kandidati koji su položili za zvanje suca treće klase: Svjetlan Mihić, Ivan Jurić, Stipe Jurčević, Mustafa Jaramaz, Tanja Balešević, Vanja Rečević, Danijela Dragičević, Slobodan Neretljak, Amir Hadžović, Brano Đurić, Selma Valjevac, Sedina Delibašić,
Kandidati koji su položili za zvanje suca pripravnika: Damir Šunjić, Ivan Zrinušić, Ivona Brnić, Muhamed Omić, Toni Gašić, Igor Đukanović, Dino Gledo, Anja Vidojević, Mifid Isaković, Elvir Špiodić.


44 licencirana trenera taekwondoa

U nedjelju 24. januara, u Hotelu Hollywood u Sarajevu, održan je drugi licencni seminar za trenere taekwondoa, za klubove sa područja cijele države. Seminar je održan u organizaciji taekwondo Saveza BiH, a licence za trenere su dobila 43 trenera iz 22 kluba. Počevši u 9:00 časova, praktičnim predavanjem iz domena kondicioniranja sportista pod stručnim vodstvom dr. sc. Asima Bradića, profesora na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, koji je i u nastavku govorio o programskoj složenosti planiranja treninga seminar je i otvoren. Druga zvanična tema seminara je bila psihologija i metode u sportu, a univ. dipl. psih. Borjana Bogičević je u dva školska časa pokušala približiti temu prisutnim trenerima. Naravno, nakon pauze, prisutnim trenerima se obratio i predsjednik Saveza Miodrag Deretić i skrenuo pažnju na način i oblik funkcionisanja Saveza i njegovih organa. Predavanjem o ishrani i oporavku sportista, govorio je dr. sc. Emir Pašalić, profesor na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, koji je na vrlo zanimljiv način prezentirao pravilan način ishrane kao i dodatke ishrani za vrhunske sportaše i njihov oporavak. Na samom kraju seminar je svojim predavanjem uveličao i dr. Edib Jerlagić, doktor nogometne reprezentacije BiH, koji je upoznao trenere sa povredama u sportu i načinom njihovog saniranja.

Licencirani treneri:

Haris Husić, Belmir Berberović, Bojan Lalić, Amin Avdović, Mustafa Jaramaz (Novi Grad Sarajevo), Zejd Dukmenić, (Akademija Zejd), August Orlović, Jakov Dolić, Ivan Čosić, Tomislav Pavić (Magone), Dražen Jurčević, Hrvoje Jurić (Koryo), Petar Boban (Posušje), Ahmet Dilek, Semir Pilav, Samir Muhibić (Zlatni Ljiljani), Nenad Kužet, Valentina Galinac (Slavija), Siniša Kešelj (Tigar), Hamza Malbašić, Ivona Malbašić, Ahmed Crnica, Delila Crnica (Bugojno), Osme Malić (Bihać), Sanel Hadžić (Frenky), Miodrag Deretić, Igor Đukanović, Zlatan Despot, Vanja Rečević, Danijela Dragičević (Kozara), Edin Kajević, Asmir Ohran (Bosna Visoko), Munir Gaković (Vučko '84), Goran Teofilović, (Derventa), Klaudija Marić, Svjetlan Mihić, Damir Šunjić (Crostar), Halim Fejzić, Denis Knežević (Nur), Haris Porča (Zenica), Svjetlan Vujadinović (Wolf), Toni Gašić (Usora), Aleksandar Beštić (Sokol), Branko Stanić, (Krepo Kenan)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.