Amir Katana šesti

Univerzijada u Beogradu

Amir Katana šesti

Adnan Beganović

Studentska taekwondo reprezentacija BiH učestvovala je na Univerzijadi koja se održava u Beogradu.

Najmasovnije takmičenje poslije Olimpijskih igara, koje se može održati u jednoj zemlji, kako Univerzijadu i karakterišu, za naše takmičare je bila jedno ogromno iskustvo, u sklopu priprema za svjetsko prvenstvo koje se održava u Kopenhagenu tokom desetog mjeseca. U konkurenciji oko 500 takmičara iz 75 nacionalnih reprezentacija naša reprezentacija je nastupila sa 9 takmičara.Najuspješniji je bio Amir Katana (Novi Grad Sarajevo) u kategoriji do 78 kg, koji je uspio osigurati 6. mjesto u pojedinačnom poretku. Prvo kolo je porazio predstavnika Tajlanda sa 6:0, drugo kolo borbi je porazio predstavnika Turske i treće kolo, nažalost, u borbi za medalju, poražen je od predstavnika Rusije 1:2. Ostali naši takmičari su nažalost poraženi u  prvom kolu borbi. Mufid Isaković (Akademija Zejd), do 84 kg, poražen od predstavnika Rusije, Nermin Karahodžić (Akademija Zejd) do 72 kg, poražen od predstvnika Finske, Elzana Karahodžić (Akademija Zejd) do 63 kg, poražena od predstavnice Litvanije, Selma Valjevac (Akademija Zejd) do 59 kg, poražena od predstavnice Kineskog Tajpeha, Nina Deretić (Kozara) do 55 kg,  poražena od predstavnice Koreje, Ivan Krajina (Krepo Kenan) do 62 kg, poražen od predstavnika Velike Britanije,  Nikola Oroz (Krepo Kenan) do 58 kg, poražen od predstavnika Mađarske, Nikola Bošnjak (Krepo Kenan) do 67 kg poražen od predstavnika Ukrajine.

„Naši predstavnici su na ovom takmičenju, koje je donekle po kvaliteti u rangu svjetskog prvenstva, pokazali da im predstoji još mnogo rada ukoliko očekujemo ostvariti neki od boljih rezultata na Svjetskom prvenstvu u Kopenhagenu. Spisak takmičara za Svjetsko prvenstvo će biti uveliko umanjen u odnosu na nastup na Univerzijadi. Nakon kraćeg odmora naši predstavnici će imati petodnevne pripreme sa reprezentativcima Bugarske u Sofiji, tokom septembra, a vikend pred sam odlazak na Svjetsko prvenstvo, početkom oktobra, sedmodnevne pripreme na nekoj od lokacija u Bosni i Hercegovini.“ - izjavio je selektor reprezentacije Boris Budor.


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.