Beljo i Kučuk u World Series of Boxingu
WSB - World Series of Boxing.

Nešto novo u svijetu boksa

Beljo i Kučuk u World Series of Boxingu

M. Maksimović

U trenucima kada se gubi bilo kakav interes za svjetskim i evropskim amaterskim boksom, stiže nešto što bi donekle moglo vratiti sjaj ''plemenitoj vješitni'' Tako sada imamo nešto sasvim novo, svjetsku ligu pod nazivom WSB - World Series of Boxing. Radi se o interkontinentalnom takmičenju ligaškog sistema takmičenja.

U prvoj godini je prisutno 12 ekipa, po četiri iz Evrope, Azije i Amerike. Radi se o klubovima, tačnije gradovima, iz Evrope imamo Istanbul (Turska), Milan (Italija), Moscow (Rusija) i Paris (Francuska). Iz Azije stižu Astana (Kazahstan), Baku (Azerbajdžan), Beijing (Kina) i Delhi (Indija), dok su predstavnici Amerike, Boston (SAD), Los Angeles (SAD), Mexico City (Meksiko) i Miami (SAD). U svakom meču na rasporedu će biti pet borbi u trajanju od pet po tri minute, a bokseri će nastupati bez kaciga i majica.

Po kategorijama su zastupljenje, -54kg bantam, -61kg laka, -73kg srednja, -85kg poluteška i +91kg teška. Pored toga što će u prvom planu biti ekipe, dva najbolja boksera u kategoriji borit će za naslov WSB prvaka, a prvak će ići na Igre u Londonu 2012.godine. Po uzoru na američke sportove i ovdje je održan draft, a prijave boksera su išle preko službenih web-stranica AIBA-e i WSB-a

I BiH će imati svoje predstavnike s obzirom da su na draftu našli Damir Beljo (-91 kg) i Darko Kučuk(-85 kg). Beljo bi trebao nastupati za ekipu Milana, dok je Kučuka sa drafta uzela ekipa Istanbula.Što se tiče sistema takmičenja, prvoplasirani u svakoj konferenciji i najbolji drugoplasirani ukupno - nastavljaju takmičenje kroz play-off

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije