Buharalija: Pripreme su vrhunski odrađene

Našeg boksera očekuje veoma važan meč u Slovačkoj

Buharalija: Pripreme su vrhunski odrađene

Adnan Buharalija, bosanskohercegovački profesionalni bokser, imat će priliku boksovati za mediteransku titulu ukoliko 25. februara salvada Zoltana Janoša. Naš teškaš veliki je optimista i smatra da će lako preći tu prepreku.

Buharalija se donedavno za meč pripremao u Varšavi u kampu Nokaut Gym. No, trenutno je u Beogradu u kampu Bali-Balkanboxing gdje je odradio prvi dio priprema. U srijedu će otputovati u slovačku Nitru na press konferenciju i vaganje, dok ga meč očekuje u petak.

"Pripreme su vrhunski odrađene, jer sam trenirao sa svjetskim veličinama. Zaista mi je žao što se kod nas slabo prati boks. Radio sam u dva najbolja kampa u Evropi. Moram reći da su možda i najbolji uslovi ovdje u mom kampu Bali-Balkanboxing. Rad sa mojim trenerima Nedžadom i Svetomirom dosta je doprinio mom napretku", rekao je Buharalija za SportSport.ba, dodavši:

"Što se meča tiče očekujem samo pobjedu. Moto mog kampa je 'poraz nije opcija'. Zista, odavno nisam bio spremniji i imao kvalitetnije sparinge. Ako Bog da želim taj WBC pojas i on će biti moj. Janošu mogu poručiti samo da se ne nada da će vidjeti 'round girls' kako najavljuju posljednje runde".

Sigurno, Buharalija je jedan od najvećih promotera Bosne i Hercegovine u posljednje vrijeme. Našu zastavu je promovisao na pravi način, pobjedama, i to uglavnom van granica naše države. Dobio je veliku pažnju poljskih medija.

"Iznenadili su me poljski mediji koji su mi dali mnogo prostora. Pisali su o Bosancu hrbrog srca. To mi je baš bilo simpatično. Veliki broj medija je pisalo o mom boravku u Varšavi, a dao sam i jedan intervju za TV stanicu. Imao sam priliku prezentovati našu zemlju u najboljem svjetlu. U Varšavi su me svi primili izvanredno, a postao sam veliki prijatelj Nokaut Gyma u kojem se nalaze tri prvaka po WBC verziji. Na pomolu je i saradnja Bali-Balkanboxinga i Nokaut Gyma", istakao je bh. teškaš.

Našeg boksera u prvom dijelu priprema dok je bio u kampu Bali-Balkanboxing posjetile su velike legende svjetskog boksa Tadija Kačar i Dragomir Vujković. To je bio veliki podstrijek na putu ka osvajanju titule.

"Posjeta i druženje sa Kačarom i Vujkovićem nekoliko dana je posebna priča. To je bio motiv više za sve nas u kampu. Radi se o ljudskim veličinama sa kojima je užitak provoditi vrijeme. Slušao sam i upijao savjete kao malo dijete", kazao je Buharalija.

U Varšavu, u kampu Nokaut Gym, Buharalija je trenirao pod nadzorom čuvenog ruskog trenera, Fjorda Lapina, kojeg na ljeto možemo očekivati i u Bosni.

"Posebnu draž je imao rad sa ruskim trenerom Lapinom, koji je istinski perfekcionista. Obećao mi je doći na ljeto u Bosnu", rekao je naš bokser.

Bh. teškaš nedavno je dobio i novi nadimak, Valter. Buharaliji su ovaj nadimak dali drugovi iz kampa zbog čestog korištenja citata iz čuvenog partizanskog filma "Valter brani Sarajevo", kao što su: "Vazduh trepti kao da nebo gori", "Strijelac zove Kondora", a ponajviše rečenice njemačkog genrala "Ovaj grad je Valter".

"Simpatičan mi je, i pomalo iznenađujući, nadimak koji su mi dali drugovi iz kampa. Posebno sam se iznenadio kada sam vidio da i Poljaci znaju za Valtera. Istina je da se volim šaliti u toku treninga sa tim citatima, ali eto iz svake šale se nešto izrodi, pa možda i ozbiljno", kroz smijeh je dodao Buharalija za kraj razgovora.

Ukoliko savlada Mađara Zoltana Janoša, u što ne sumnjamo, za šampiona Mediterana će boksovati u Fojici. U slučaju osvajanja mediteranske titule, Buharalija će se naći među 15 najboljih boksera, što je ogroman uspjeh za Bosnu i Hercegovinu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti