Cezar Chaves: Macho je bio moj veliki prijatelj

Nakon smrti bivšeg svjetskog prvaka

Cezar Chaves: Macho je bio moj veliki prijatelj

M. Maksimović

Borba je gotova.Više nije bilo izlaza, povrede su bile teške.Ležao je u komi, na aparatima, ali je bio klinički mrtav.Doktori su uz saglasnost majke odlučili Hectora Camacha skinuti sa aparata, sinovi su se nadali, sestre, ali spasa nije bilo.

Hector ''Macho'' Camacho je dovežen u bolnicu sa teškim ranama, jedan metak mu je uništio vilicu, jedan je završio u ramenu, pokidavši mu arterije, nakon čega je pretrpio i srčani udar.Od srijede je bio na aparatima, ali bilo je jasno da situacija teška, bezizlazna.

 

Ovaj proslavljeni bokser, svjetski prvak u tri težinske kategorije je teško ranjen u jednoj pucnjavi koja se dogodila u gradiću Bayamonu u Portoriku. Camacho se našao u jednom vozilu na mjestu suvozača, kada je iz drugog automobila otvorena vatra. Vozač u čijem džepu su pronađene vrećice sa kokainom je poginuo na licu mjesta. 

 

Camacho je bio poznat kao bokser koji opasno živi, kao bokser koji ima problema sa drogom, alkoholom, a 2007.godine je osuđen na sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog upada u trgovinu kompjuterske opreme. Iz zatvora je pušten nakon godine dana.

 

''On je bio moj veliki prijatelj iako smo bili veliki rivali u ringu.On je bio moj najbolji prijatelj od svih boksera sa kojima sam se borio. Bio je jedan od najboljih to je sigurno, kao osoba pristupačan, ali je često upadao u probleme'' rekao je Camachov ljuti protivnik u ringu Julio Cezar Chaves.

 

U karijeri je Camacho bio svjetski prvak u tri težinske kategorije, lakoj, superlakoj i super pero kategoriji.Borio se najvećim, De La Hoyom, Felixom Trinidadom, pobjedio je Sugara Leonarda. Camacho je između 1983. i 1992. godine bio među najboljim bokserima na svijetu. U karijeri je odradio čak 88 borbi, 79 puta je pobjedio, 39 pobjeda je ostvario nokautom.

 

Njegova posljednja velika pobjeda bila je ona nad Robertom Duranom 2001.godine.Posljednju borbu je odradio prije dvije godine protiv Saula Durana kada je poražen u deset rundi.

 

''Ljudi oko njega nisu znali, nisu imali snage i hrabrosti da ga jednostavno povedu u pravom smjeru. Mnogi misle da je bio uobražen, drzak, ali to je bio njegov životni moto. U duši je bio samo jedan klinac koji traži izazov'' izjavio je Juan Laporta također nekadašnji svjetski prvak i veliki prijatelj Hectora Camacha.

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.