Khabib nije, ali Čečen će se boriti u ramazanu: Hoće li postiti tokom najvećeg izazova u karijeri?

Chiameva čeka važna borba

Khabib nije, ali Čečen će se boriti u ramazanu: Hoće li postiti tokom najvećeg izazova u karijeri?

Edmir Škorić

UFC-ova zvijezda u usponu Khamzat Chimaev vratit će se u akciju ovog vikenda na UFC-u 273 protiv velteraša Gilberta Burnsa.

Kako bi se pripremio za ovaj meč, Chimaev je trenirao s vrhunskim takmičarima kao što su Jiri Prochazka i Alexander Gustafsson, a također mu je u pripremi pomagao i i bivši UFC borac Darren Till.

Chimaev je musliman, a muslimani su dužni postiti od izlaska do zalaska sunca tokom mjeseca ramazana koji je nastupio 2. aprila.

Muslimanima koji poste je zabranjeno jesti, piti, pa čak i ubrizgavati bilo kakve supstance u svoje tijelo. Međutim, nije poznato da li je Čečen sa švedskom putovnicom postač i koliko će to utjecati na njegovu borbu tokom vikenda protiv Burnsa.

Dok su drugi muslimanski sportisti poput Khabiba Nurmagomedova i Muhammada Mokaeva odbili rezervirati borbe tokom Ramazana, postoje i drugi koji se bore tokom svetog mjeseca.

Muslimanski bokser Julian Williams osvojio je naslov svjetskog prvaka po WBA i IBF protiv Jarreta Hurda tokom ramazana u maju 2019. godine.

Oglasi

[instagram]https://www.instagram.com/p/CbF3H4OlgV6/[/instagram]

U UFC-u, takmičar u poluteškoj kategoriji Belal Muhammad također se nekoliko puta borio dok je postio tokom dana, tvrdeći da ga je to učinilo psihički jačim.

"Još uvijek treniram tokom dana bez vode, bez hrane, i osjećam da se moje tijelo na to prilagodi nakon nekoliko dana i osjećam da me to samo čini psihički puno snažnijim. Na primjer, ako možete izdržati bez vode, bez hrane, a onda kada se borite s vremenom i dobijete tu hranu i vodu, to će biti najlakša stvar na svijetu. U tom trenutku možete proći kroz bilo šta", rekao je Muhammad.

Khabib na svom vrhuncu nije propuštao nijedan dan, ali nije se ni borio tokom svetog muslimanskog mjeseca.

"Poznajem svoje tijelo i kako reaguje i ne borim se tokom i odmah nakon ramazana. Treba nam minimalno 45 dana za oporavak jer se takmičimo na visokoj razini, zato moramo paziti".

Nurmagomedov je rekao da trenira tokom Ramazana, ali više kao borilački umjetnik, a ne kao borac koji se sprema za borbe.

"Teško je i vrlo opasno. Cijeli dan ne piješ, ne jedeš, može doći do povreda. Ne smiješ imati previše kontakta. Čak i ako nemate sparing partnera, teško je", ističe Khabib.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi