Chuck Norris u borbi protiv najboljeg ikad - Sve je završilo za 30 sekundi
Čuveni glumac je izuzetan poznavatelj mješovitih borilačkih vještina, no nije imao šanse protiv slavnog BJJ majstora (Foto: Screenshot)

Izazvao je najboljeg među najboljim

Chuck Norris u borbi protiv najboljeg ikad - Sve je završilo za 30 sekundi

M. Šljivak

Čuveni američki glumac Carlos Ray Norris, mnogo poznatiji u svijetu kao Chuck Norris, uvijek je bio sinonim za žestokog momka i u svojim filmovima je bio preteča današnjih mješovitih borilačkih vještina (MMA).

Chuck Norris je u filmovima uvijek prikazivao zavidne borilačke vještine. On je i van velikog ekrana bio zaista majstor borilačkih vještina i duga je lista pojaseva koje ima.

Slavni glumac se smatra jednim od začetnika MMA sporta u Sjedinjenim Državama. On se trudio da donese razne vještine u svoju zemlju kako bi se sportisti dodatno razvijali.

Posebno se to odnosi na brazilsku jiu-jitsu. Norris ju je početo trenirati 1980. godine s porodicom Maachado, a iskustvo je skupljao u Brazilu kod slavne porodice Gracie.

Odlučio se Chuck iskušati protiv najboljeg iz porodice. Rickson Gracie smatra se najvećim majstorom iz slavne porodice i rado je prihvatio Norrisov izazov za MMA borbu.

Oglasi

Nije mu dugo trebalo da završi glumca. Samo 30 sekundi kasnije Norris je bio završen, no nakon svega je bio toliko oduševljen da je on lično insistirao da porodica Gracie svoje znanje prenese u Sjedinjenim Američkim Državama.

Interesantnu opkladu su imali ovi sjajni borci. Gubitnik je morao obući unutrašnji veš naopako i takav hodati po dvorani. Na kraju je Norris bio prinuđen ispuniti dogovor.

Rickson Gracie nikada nije izgubio MMA meč. Odradio je 11 borbi i sve je dobio, a devet rivala je završio gušenjem ili predajom i samo dva puta je nokautirao protivnika.

Za svoje zasluge MMA zajednici Rickson Gracie je 2014. godine primljen u Kuću slavnih, a tri godine kasnije je promovisan u crveni pojas BJJ-a, najveći mogući u ovom sportu.

Chuck Norris s druge strane nije bezazlen borac za mnoge. Ima crni pojas u taekwondou i kyokushinu, treći stepen crnog pojasa u BJJ-u, crni pojas u judu te 10. stepen u Chun Kuk Dou, poznatijem kao Chuck Norris sistem.

Ipak, sve je to bilo nedovoljno protiv velikog borilačkog majstora. Završen je za 30 sekundi i nije mu bilo spasa.

Oglasi