Džudo kup ovog vikenda u Sarajevu

Džudo kup ovog vikenda u Sarajevu

Evropski džudo kup Top Ranking ''Sarajevo Open 2012.'' bit će održan ovog vikenda u Olimpijskoj dvorani ''Huan Antonio Samaranch'' u Sarajevu. 

Učešće na takmičenju najavilo je više od 300 takmičara iz Rusije, Velike Britanije, Njemačke, Portugala, Kanade, Švicarske, Armenije, Mađarske, Austrije, Slovačke, Rumunije, Belgije, Luksemburga, Švedske, Norveške, Turske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Albanije i Bosne i Hercegovine.

 

Selektor džudo reprezentacije BiH Branislav Crnogorac rekao je na današnjoj konferenciji za medije da će BiH predstavljati 30 reprezentativaca, od kojih se najviše očekuje od Amela Mekića, Ibre Miladina i Larise Cerić.

 

''Mekić je aktuelni evropski prvak i normalno je da od njega mnogo očekujemo, ali treba uzeti u obzir i konkurenciju. Na turniru će učestvovati aktuelni evropski i svjetski prvaci, kao i nosioci olimpijskih odličja koji će se boriti za medalje'', istaknuo je Crnogorac.

 

Za ekipu Rusije nastupit će aktuelni prvak svijeta Tagir Khaibilaev (+100 kg), osvajač olimpijske medalje i prvak svijeta Aleksander Mikhaylin (+100 kg), te nositeljka olimpijske, svjetske i evropske medalje Tea Donguzashvili (+78 kg).

 

Crnogorac je naglasio da su Rusi doista velesila u džudu te da bi vrhunac takmičenja bila finalna borba između aktuelnog evropskog i aktuelnog svjetskog prvaka - Mekića i Khaibilaeva.

 

Dodao je da se dobar rezultat očekuje od aktuelnog univerzitetskog prvaka Ibre Miladina (+100 kg) i juniorske prvakinje svijeta Larise Cerić koja duže vrijeme nije nastupala zbog povrede.

 

Evropska džudo unija dodijelila je Bosni i Hercegovini vrhunsko evropsko takmičenje - Top ranking kup, zbog dugogodišnjih uspjeha bh. džudista, te stečenog povjerenja nakon uspješne organizacije brojnih međunarodnih takmičenja u Sarajevu.

 

Bodovi prikupljeni na takmičenju upisivat će se u svjetsku rang listu, što također jedan od uvjeta za nastup na olimpijskim igrama u Londonu. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti