Evropski i svjetski prvaci u Sarajevu

Evropski i svjetski prvaci u Sarajevu

Teme:

Narednog vikenda u dvorani KSC Ilidža  šesti put bit će održan Evropski judo kup za seniore i seniorke - "Sarajevo open 2011."

Turnir iz kalendara Evropske judo federacije (EJU) boduje se za evropsku rang listu s koje će prva dva takmičara iz kategorija izboriti nastup na predstojećim olimpijskim igrama u Londonu.

Direkor turnira i selektor reprezentacije BiH Branislav Crnogorac na pres-konferenciji je naglasio, da će turnir  i ove godine imati visoki rejting, jer će među 354  takmičara i takmičarke iz 23 zemlje biti brojni osvajači evropskih i svjetskih medalja. U Sarajevu će nastupiti  predstavnici evropskih velesila u judo sportu među kojim su Rusija, Holandija, Velika Britanija, Mađarska i Njemačka. 

" Ponosni smo na organicaciju ovog prestižnog turnira. Po broju i kvalitetu učesnika kao i broju zemalja to će biti najjači turnir dosad. Od pojedinaca najzvučnija imena kod seniora su Rus Aleksander Mikhailin, trostruki svjetski i peterostruki evropski prvak, zatim evropski viceprvaci Mađar Bor Barna (Mađarska) i Srbin Miloš Mijalković, a kod seniorki Mađarica Anete Masaros, prvakinja Evrope i dvostruka viceprvakinja svijeta", kazao je Crnogorac.

BiH će predstavljati 50 takmičara, koji su prošle subote na Državnom prvenstvu u Kiseljaku ostvarili plasmane od prvog do četvrtog mjesta u svojim kategorijama. U muškoj konkurenciji najviše se očekuje od Amela Mekića, Ibre Miladina i Mitra Mrdića, a kod seniorki od Dee Miletić, Dejane Komljenović i Sabine Haračić. U bh. timu neće biti dvostruke seniorke evropske prvakinje (U 23), koja se oporavlja nakon operacije koljena.   

Turnir će selektoru biti dobra  prilika za provjeru forme i izbor bh. reprezentacije  za učešće na evropskom prvenstvu, krajem aprila u Istanbulu. 

Oba dana tamičenja (1. i 2. aprila) kvalifikacione borbe počinju od 10.30 sati, dok su finala na programu od 16.30 sati. Ceremonija svečanog otvaranja obavit će se u  subotu u 16.30 sati. Ulaz u dvoranu je slobodan.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.