)
Haye novi svjetski prvak
David Haye na tronu

Ruski div zamalo nokautiran

Haye novi svjetski prvak

M. Maksimović

Britanac David Haye je novi svjetski prvak teške kategorije u verziji WBA. Bez obzira na sve kvalitete, malo ko je mogao očekivati da će Haye u svoj prvoj velikoj borbi pobjediti'' Ruskog diva'' Nikolaya Valueva.

Haye je Nürnbergu pokazao da sve ono što je pričao nije ''bila šuplja'' da se radi o jednom sjajnom bokseru koji se maksimalno pripremio za ovaj okršaj. Čovjek je u 12-toj rundi bio spreman srušiti Valueva i zbog toga zaslužuje sve čestitke.

Protiv Evandera Holyfielda, Valuev se provukao uz pomoć sudija, koje u borbi protiv Hayea nisu mogli zatvoriti oči, pogotovo ne u 12-toj rundi kada je mini - serijom od tri udarca, Haye uzdrmao Valueva. Na kraju je Juan Manuel Garcia Reyes bodova 114:114, ali su Stefano Carozza i Tom Miller bili strane Britanca, obojica su bodovala u korist Hayea 116:114.
Tako je Haye od subote vlasnik pojasa svjetskog prvaka u verziji WBA i to u teškoj kategoriji, dok je predhodna tri pojasa osvojio u poluteškoj kategoriji. Dugo smo ga čekali i napokon smo ga dočekali, Britanac svjetski prvaka. U ovom trenutku jedni pravi protivnik za braću Klitschko i nakon subotnje borbe mnogi su skloni tvrdnji, nasljednik Lenoxa Lewisa.

Nikolay Valuev nije izdržao, drugi put je poražen u šest posljednjih borbi i po svemu sudeći, ovaj poraz bi mogao naznačiti odlazak čovjeka koji je od 1993.godine u profi vodama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti