Husić Haris veteranski prvak svijeta u taekwondou

Sa Svjetskih igara za veterane u Torinu

Husić Haris veteranski prvak svijeta u taekwondou

M. Skaka

Trener taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo, Haris Husić je ostvario historijski rezultat za Bosnu i Hercegovinu osvojivši titulu taekwondo prvaka svijeta na Svjetskim igrama za veterane. 

Haris Husić je zajedno sa klupskim kolegom, Belmirom Berberovićem učestvovao na Svjetskim igarama za veterane (World Masters Games) koje se održavaju u Torinu od 1. – 11. avgusta. Svjetske igre veterana su manifestacija najsličnija Olimpijskim Igrama, ali samo za sportaše koji imaju iznad 35 godina starosti. Organizira se svake četiri godine, a učestvovalo je oko 10000 sportaša iz cijelog svijeta koji se takmiče u 30 sportova. Naravno, jedan od sportova je i olimpijski taekwondo, gdje su naši predstavnici, nastupili, kao jedini sportaši iz Bosne i Hercegovine.

Haris Husić je nastupio u teškoj kategoriji, preko 80 kg, te ostvario četiri veličastvene pobjede. U prvom kolu je savladao predstavnika Turske 10:4, u drugom kolu izvojevao pobjedu nad predstavnikom Australije 16:1, pa porazio predstavnika Njemačke sa 6:5, te na kraju, u finalu, kao vrhunac dana nakon dodatne runde, na zlatni bod, bio bolji od predstavnika Italije.

Belmir Berberović je nastupio u poluteškoj kategoriji, do 80 kg. U prvom kolu je pobjedom nad predstavnikom Italije od 9:1, obećavao kvalitetan nastup, ali je nažalost već u slijedećem kolu, nakon dugotrajnog vodstva, eliminisam u zadnjim sekundama borbe od predstavnika Španije sa 3:5.

„Veoma jaka konkurencija na Igrama veterana, kao što sam i očekivao, je samo doprinijela ostvarivenju ovog historijskog rezultata. Iako sam se pribojavao otežanom nastupu, zbog tek sanirane povrede, pažljivim kontroliranjem borbe, do samoga kraja uspio sam prevaziči psihičku barijeru i kvalitetan nastup staviti ispred bojazni od prijevremenog završetka nastupa. Naravno, presretan sam zbog ostvarenog rezultata, te zahvalan porodici i prijateljima, kao i članovima najuspješnijeg taekwondo kluba u državi, kluba Novi Grad Sarajevo, na nesebičnoj podršci! Nadam se ću imati prilike, braniti naslov prvaka u Oklandu, na Novom Zelandu za četiri godine, a takođe se već unaprijed radujem odlasku na Evropske igre veterana, koje se održavaju u Nici 2015. godine! “, izjavio je Haris Husić, veteranski prvak svijeta u taekwondou.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.