Joshua će izbjeći ukrajinsku mašinu i već je odabrao novog rivala
(Foto: EPA)

Gubi jedan, brani drugi pojas

Joshua će izbjeći ukrajinsku mašinu i već je odabrao novog rivala

M. Šljivak

Anthony Joshua vratio je u subotu pojaseve prvaka teške kategorije po četiri verzije.

Pobjedom nad Andyjem Ruizom Britanac je ponovo vlasnik pojaseva IBF, IBO, WBA i WBO prvaka svijeta, ali po svemu sudeći jednog će se pojasa morati da odrekne.

WBO organizacija je naložila da u narednih 180 dana AJ brani pojas protiv ukrajinske mašine Oleksandra Usyka, ali do toga vjerovatno neće doći, pa će se Joshua morati odreći WBO pojasa.

Umjesto Usyka ekipa britanskog boksera odabrala je da brani IBF pojas. Tamo ulogu izazivača ima bugarski bokser Kubrat Pulev i vrlo je vjerovatno da će upravo on biti novi rival šampionu svijeta.

Borba bi se trebala održati u Londonu na veličanstvenom stadionu Tottenhama. Pregovori su već počeli i datum će biti zvanično određen veoma brzo.

Pulev se i 2017. godine trebao boriti protiv Britanca, ali se povrijedio, pa je umjesto njega u borbu uletio Carlos Takam, pa Joshua nije imao previše problema da odbrani naslove.

Bugarski bokser je u karijeri na omjeru od 28-1, a jedini poraz je doživio od legendarnog Vladimira Klička 2014. godine.

Sa druge strane WBO pojas će po svemu sudeći ostati upražnjen, a čudesni Ukrajinac Oleksander Usyk bi se za njega trebao boriti protiv nekog iz vrha teške kategorije.

Usyk je prethodnih godina bio apsolutni šampion cruiser kategorije. Nedavno je debitovao u teškoj, gdje je impresivno pobijedio Chazza Witherspoona i najavio je svoj put ka teškaškom vrhu.

Top Komentari

TANA_TZ
E ovo ipak nije u šampionskom duhu, za mene AJ, iako vrhunski bokser sjajne tehnike, neće bit velikan i šampion sve dok bude bježao od pravih izazova (Fury, Wilder, Usyk...). Čovjek jednostavno bira borbe u kojima smatra da ima dobre šanse za pobjedu (to je uradio i prvi put sa Ruizom, al ga deba iznabija...). Brate dragi šampion si, pokaži čitavom svijetu da si najbolji... Ali, Frazier, Tyson, Hollyfield nisu birali protivnike oni su dokazivali koje gazda.... Mislim nije da moje mišljenje važno, al da se i ja oglasim!!!! :)
10 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi