Joshua iznenadio Cammarellea
Anthony Joshua je napravio odličan posao

Lomachenko ipak u borbi za medalje

Joshua iznenadio Cammarellea

M. Maksimović

Svjetsko prvenstvo u boksu je stiglo do završnice, dvadeset boksera je osiguralo medalju, slijede polufinala i konačan rasplet. Za sada su dvije najveće priče Britanac Anthony Joshua i Ukrajinac Vasyl Lomachenko.

Mladi Englez Anthony Joshua je u četvrtfinalu pobjedio Talijana Roberta Cammarellea 15:13. Talijanski karabinjer posljednjih godina dominira u super - teškoj kategoriji. Ima dva uzastopna naslova sa SP-a iz Milana i Chicaga, tu je zlato iz Pekinga, zlato sa Mediteranskih igara u Pescari i Almeriji.

Međutim, u Bakuu je naišao na raspoloženog Britanca koji je ne tako davno završio iz rešetaka zbog pronađenog kanabisa u sportskoj torbi. Joshua je najbolji posao napravio u drugoj rundi u kojoj je stvorio dva poena prednosti.

U polufinalu je Vasyl Lomachenko, Ukrajinac koji također ima tri zlata sa tri posljednja velika takmičenja. Lomachenko je u osmini finala poražen od Brazilca Robsona Conceicaoa 20:19, ali su se Ukrajinci žalili, i AIBA je presudila u korist Lomachenka. Ispostavilo se da je Lomachenku pogrešno dodijeljivana kazna zbog niskog udaraca, umjesto Brazilcu. U četvrtfinalu Fazliddin Gainazarov nije imao šanse, Ukrajinac je slavio 18:10.

U društvu među preostalih dvadeset našli su se bokseri iz Japana, Brazila, Tadžikistana, Mongolije, Indije. Najbolji posao su napravili Ukrajinci sa svoj pet boksera u polufinalu, ispred Kazahstana koji ima četiri. Kako vrijeme prolazi, sve slabije rezultate imaju dvije bokserske velesile, Rusija i Kuba.

Kubanci imaju trojicu u polufinalu. To su Lazaro Alvarez Estrada, Yasniel Toledo Lopez i Julio De La Cruz Peraza. Što se tiče Rusa, tu je ostao David Ayrapetyan, Misha Aloyan te još Egor Mekhonstev.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije