Kazahstanci osvojili najviše medalja

Samo Majidov i Aloyan odbranili naslove

Kazahstanci osvojili najviše medalja

Kazahstanski Almaty u proteklom periodu od 14.do 26.oktobra je bio domaćin 17.po redu Svjetskog prvenstva na kojem su domaći bokseri oduševili osvojivši ubjedljivo najviše medalja. Kazahstanci su uzeli osam medalja, čak četiri zlatne.

Zlatnim medaljama su se okitili Birzhan Zhakypov, Merey Akshalov, Daniyar Yeleussinov i Zhanibek Alimkhanuly. Poraženi u finalu su Adilbek Niyazymbetov i Ivan Dychko.

Bokserske velesile, Kuba i Rusija su bili tu blizu domaćinima, Kuba sa pet, Rusija sa četiri medalje. U odnosu na Baku 2011.godine, samo su dvojica boksera odbranila naslove. To su Magomedrasul Majidov u super-teškoj kategoriji i Rus Misha Aloyan u muha kategoriji (do 52kg).

Također vrijedi spomenuti povratak iskusnog teškaša Clementea Russoa, Talijana koji je posljednji put osvojio naslov 2007.godine u Chicagu. Sada se nakon šest godina vratio i u finalu je savladao Tishchenka iz Rusije 3:0.

Što se tiče Kubanaca može se reći da su Lázaro Álvarez i Julio César la Cruz Peraza ostavili odličan dojam pogotovo peraza koji je u finalu poluteške savladao domaćeg boksera Niyazymbetova. U ovoj kategoriji je nastupio Džemal Bošnjak koji je poražen u trećem kolu od Oybek Mamazulunov iz Uzbekistana.

Finala:

-49kg papir:
Birzhan Zhakypov (Kaz) - Mohamed Flissi (Alž) 3:0

-52kg muha
Misha Aloyan (Rus) - Jasurbek Latipov (Uzb) 2:1

-56kg bantam
Javid Chalabiyev (Aze) - Vladimir Nikitin (Rus) 3:0

-60kg laka
Lázaro Álvarez (Kub) - Robson Conceição (Bra) 3:0

-64kg poluvelter
Merey Akshalov (Kaz) - Yasniel Toledo (Kub) 3:0

-69kg velter
Daniyar Yeleussinov (Kaz) - Arisnoidys Despaigne (Kub) 3:0

-75kg srednja
Zhanibek Alimkhanuly (Kaz) - Jason Quigley (Irl) 3:0

-81kg poluteška
Julio César la Cruz (Kub) - Adilbek Niyazymbetov (Kaz) 2:1

-91kg teška
Clemente Russo (Ita) - Evgeny Tishchenko (Rus) 3:0

+91kg super-teška
Magomedrasul Majidov (Aze) - Ivan Dychko (Kaz) Majidov KO,R3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.