Ko je pomogao Petersonu protiv Khana ?
Na slici sve sve jasno vidi

Britanci traže poništenje meča

Ko je pomogao Petersonu protiv Khana ?

M. Maksimović

Desetog decembra prošle godine, britanski bokser Amir Khan je za većinu poražen iznenađujuće od Lamonta Petersona. U toj borbi je Khan ostao bez dva pojasa svjetskog prvaka u poluvelter kategoriji, tijesno odlukom sudija 2:1.

Nelson Vazquez je bio na strani Khana 115:113, do su preostala dvojica sudija George Hill i Valerie Dorsett, dala minimalni prednost Lamontu Petersonu koji je na kraju pobjedio. Britanski bokser, ali i javnost u njegov zemlji su bili ogorčeni.

Prije svega na glavnog sudiju u ringu Josepha Coopera koji je dva puta opomenuo Khana, tačnije oduzeo mu je po bod u sedmoj i 12 rundi, dva boda koja su možda i presudila. Khan je u prvoj rundi čak i srušio Petersona, ali je opasno živio u trećoj i sedmoj rundi.

Mjesec dana kasnije, Britanci su objavili slike na kojima se može vidjeti izvjesni Mustafa Ameen, čovjek koji radi u IBF-um, koji je imao akreditaciju za ovaj meč u kojem nije imao nikakvu funkciju. Tu ništa ne bi bilo sporno da Ameen nije viđen uz sami ring i to zajedno sa Michaelom Welshom koji je imao ulogu WBA supervizora.

Fotografije su pokazale kako je Ameen bio vrlo blizu bodovnih lista, a na kraju meča je opet bio društvu Petersona i njegove ekipe. Khanov menadžment je odmah zatražio da se borba poništi, odnosno da njihov bokser dobije priliku za revanš.

S obzirom da je Mustafa Ameen zaposlen u IBF, stigla je i reakcija ove federacije u kojoj između ostalog stoji kako je njegova uloga da pomaže bokserima koji se nalaze u financijskim problema preko jedne fondacije IBF te da je njegova uloga ograničena upravo samo na te poslove.

To znači da je Ameen mogao prisustvovati meču, mogao je i biti blizu ringa, ali definitivno nije smio doći u kontakt sa supervizorom odnosno samim bodovnim listama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti