Lewis stanovnik Kuće slavnih boksa

Lewis stanovnik Kuće slavnih boksa

 Britanac Lenox Lewis novi je član bokserske Kuće slavnih u američkom gradu Canastota, saopštili predstavnici te institucije.

"Naš sport uglavnom smatraju brutalnim i divljačkim. Za mene je to slatka nauka, magični ples. Želim da zadržimo dostojanstvo i humani aspekt sporta. Hoću da se ljudi sjećaju onoga što sam uradio za boks", izjavio je Britanac. Lewis, koji ima 43 godine, povukao se iz ringa 2003.,  a na 44 profesionalna meča zabilježio je 41 pobjedu, od čega 32 nokautom.

Britanski bokser je, kao amater, osvojio i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine. Lewis je titulu prvaka svijeta u WBC (World Boxing Council) u teškoj kategoriji osvojao u tri navrata, posljednji put 2001. godine.

Lewis  je 1999. godine, pobjedom nad Evanderom Holyfieldom,  objedinio i titule prvaka svijeta u WBA (World Boxing Asociation) i IBF (International Boxing Federation) kategorijama.

Među 14 novih članova Kuće slavnih našli su se i Amerikanac Orlando Canizales i Južnoafrikanac Bryan Michel.

U društvo najboljih boksera svijeta posthumno su uvršteni Wiliams  Johns, Billy Smith, Billy  Suz i Tom Heyer.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti